Teatru la ARCUB: “Barajul”

Sala Mare a Arcub Gabroveni a gazduit pe 11 decembrie spectacolul “Barajul”, dupa piesa autorului irlandez Conor McPherson, in regia Andreei Vulpe, avandu-i in distributie pe Marian Ralea, Romeo Pop, Gabi Costin, Alexandru Voicu si Simona Pop. Spectacolul a fost produs de ARCUB, cu sprijinul Guinness.

Un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra a plasat “Barajul” printre cele mai importante piese ale secolului XX, iar dupa parerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian, intra in primele 101 de piese ale tuturor timpurilor.

Spectacolul “Barajul” jucat la Arcub vorbeste despre singuratate, regrete, urmele lasate de oameni in viata altor oameni si pune la mare cinste hazul de necaz. Cei care vin in barul lui Brandon (Alexandru Voicu), un tanar care locuieste intr-un mic sat irlandez, se aduna acolo pentru ca nu au altceva mai bun de facut. Beau impreuna, discuta despre existentele lor marunte, isi barfesc putinii vecini si isi deplang soarta de “taranoi”, carora Dublinul li se pare situat la capatul lumii.

Cand in mica localitate se muta Valerie (Simona Pop), o tanara placuta si atragatoare, iar Finbar (Romeo Pop), un om de afaceri plecat din sat si capatuit la oras, o plimba prin imprejurimi, obisnuitii barului incep imediat sa comenteze despre tupeul batranului care, pe langa faptul ca e casatorit, se mai si impauneaza cu relatia cu o tanara de la oras, ca sa le dea peste nas lor, celor singuri.

Sosirea lui Valerie in bar ii determina atat pe Finbar, care o aduce, cat si pe barmanul Brandon, pe mecanicul Jack (Marian Ralea) si pe asistentul sau, Jimmy (Gabi Costin) sa se intreaca in galanterii pentru a-i fi pe plac. Simplitatea femeii ii cucereste si, pe rand, incep sa-i spuna povestile satului, mai mult sau mai putin reale, fiecare monolog, presarat cu fantome si spirite stranii, starnind rasul printre spectatori. Insa Valerie are si ea o poveste de spus, o poveste reala, dureroasa, care ii atinge pe toti si ii face sa-si dea seama ca viata femeii din fata lor nu este deloc asa cum o credeau ei.

Dupa plecarea lui Finbar si a lui Jim, Jack, incurajat de vorbele lui Valerie (dar si de o sticla de Bourbon pe care o da peste cap cat ai clipi) indrazneste si el sa isi deschida sufletul. Astfel, le povesteste lui Valerie si lui Brandon cum, in tinerete, a dat cu piciorul unei povesti de iubire pe care a regretat-o pentru tot restul zilelor si il sfatuieste pe tanarul barman sa nu faca aceleasi greseli si sa isi gaseasca pe cineva cu care sa fie fericit.

Nu doar piesa in sine este interesanta, ci si jocul actorilor este unul exceptional, fiecare aplecandu-se cu mare atentie asupra rolului. Marian Ralea, pe care am avut norocul sa il mai vad si cu alte ocazii pe scena, a fost fara indoiala starul spectacolului, construind interactiuni si monologuri absolut savuroase si facand din Jack un personaj extrem de real, care, in ciuda defectelor – pe care, de altfel, si le recunoaste – place spectatorilor pentru ca este amuzant, bonom si deschis.

Pentru urmatoarele spectacole de la Arcub, consultati agenda evenimentelor cu un click AICI.

Foto: preluare de pe www.arcub.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.