Lucian Dragos Bogdan: “Ultimul flux”

Un nou roman din Universul Frontierei, serie apartinand scriitorului Lucian Dragos Bogdan, a aparut de curand la Editura Tritonic: “Ultimul flux”, lansat luna trecuta la Gaudeamus, va reprezenta o mare bucurie pentru cei care au citit “Vraciul de pe norul interior” de acelasi autor, actiunea incadrandu-se aproximativ in acelasi “sat universal”. 🙂

Pentru ca “Vraciul de pe norul interior” mi s-a parut una dintre cele mai frumoase, delicate si spectaculoase carti pe care le-am citit in ultimii ani, m-am bucurat nespus cand am aflat ca Lucian Dragos Bogdan mai pregateste inca un roman plasat in lumi imaginare si populat cu fiinte care mai de care mai interesante. Am avut onoarea de a citi “Ultimul flux” inca de cand era doar un draft si, pe masura ce am inaintat in lectura, m-a cuprins acelasi sentiment de pace si seninatate pe care l-am trait citind “Vraciul”.

Parcurgand “Ultimul flux”, in primul rand esti prins de poveste, apoi de felul in care este spusa, autorul lasand impresia ca a fost martor ocular al evenimentelor pe care le relateaza nu doar cu mare precizie, ci si cu multa implicare. Participarea autorului la actiune e imposibila, insa, avand in vedere ca in universul in care traim nu exista nici siddme, nici rayry si cu siguranta nici linni, ca sa nu mai vorbim de un Consiliu al Tuturor Lumilor. 🙂 E clar ca, pe de o parte, imaginatia lui Lucian colinda liber, reusind sa creeze in intregime un univers fascinant, iar pe de alta parte experientele lui de viata, de lectura si de interactiuni cu cei din jur isi gasesc expresia in dialogurile dintre personaje, in povestile lor de viata, in problemele care apar la nivel de individ, natiune sau de planeta.

Povestea din “Ultimul flux” are in centrul actiunii misiunea secreta a rasei Linni, care presimte un viitor sumbru pentru planeta ei, Muzica Grandioasa, asa ca reprezentantii uneia dintre Gamele in care este impartita populatia pleaca in cautarea ajutorului extern. Lucru nu tocmai legal, avand in vedere ca linnii foloseau un minimum de tehnologie si respingeau imixtiunea altor rase in treburile interne ale planetei, stabilind doar legaturi comerciale prin intermediul rayrylor.

Desi au obiceiuri diferite, medii de dezvoltare si de trai diferite, unele sunt lipsite de simt vizual, altele de simt olfactiv, unele au un fizic puternic, altele sunt plapande, unele sunt diplomate, altele directe, unele sunt dependente de tehnologii moderne, altele sunt conservatoare, toate fiintele care intra in contact cauta sa depaseasca diferentele dintre ele, sa rezolve conflictele inerente si sa colaboreze in cele mai bune conditii posibile. Pentru o mai buna intelegere, la finalul cartii exista si cateva pagini cu desene realizate chiar de Lucian, reprezentand principalele rase din carte.

Romanul “Ultimul flux”, al treilea din Universul Frontierei dupa “Frontiera” si “Vraciul de pe norul interior”, poate fi gasit AICI. Va promit ca, mai ales daca sunteti fani SF si fantasy, este o lectura de care n-o sa va para rau. 🙂

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *