Valentin Pikul: “Necuratul” – volumul 2

Am ramas datori cu prezentarea celui de al doilea volum al romanului istoric “Necuratul” de Valentin Pikul, care spune povestea lui Rasputin, un taran din Siberia considerat a fi contribuit la caderea dinastiei Romanovilor. Volumul al doilea porneste din 1912 si se termina cu revolutia din 1917 si caderea Imperiului Tarist.

Daca in primul volum influenta lui Rasputin la curtea regala abia incepuse sa se arate, in cel de-al doilea avem parte de inflorirea puterii acestui taran devenit neoficial staret, care convinsese nu doar familia tarului, ci si o multime de indivizi din inalta societate ca atingerea lui e sfanta si rugaciunile lui ajung direct la Dumnezeu. Autorul revarsa asupra cititorului un puhoi de informatii despre actiunile marsave ale lui Rasputin, despre felul in care o controla pe tarina (iar aceasta il influenta la randul ei pe liderul suprem al imperiului), despre cum schimba ministrii pe banda rulanta si despre stilul de viata opulent, in antiteza cu lipsurile oamenilor de rand care suportau greutatea Primului Razboi Mondial.

In afara de viata si faptele lui Grigori Rasputin si ale tarilor, autorul se concentreaza in paralel pe intrigile tesute de cei care il voiau mort, pentru ca isi dadeau seama ca familia regala e sub vraja lui si ca, pe de alta parte, poporul nu mai poate indura mult batjocura conducatorilor si se pregateste de revolutie. Dupa discutii nesfarsite, comploturi nereusite si rasturnari de situatie, cu multe eforturi, Rasputin este in cele din urma ucis. Monarhia, insa, nu mai poate fi salvata, iar revolutia vine peste toate ca un tavalug.

Interesant de observat este ca, desi tarul asculta de tarina si, deci, indirect, de Rasputin, si ducea monarhia de rapa, el isi dadea seama, in sinea lui, ca lucrurile se vor schimba profund. Era constient ca relatiile incordate ale familiei regale cu poporul vor duce curand la o catastrofa, insa parea indiferent fata de acest deznodamant inevitabil. Asa cum autorul scrisese la inceputul primului volum (paginile descriind, de fapt, perioada imediat urmatoare mortii lui Rasputin): “Se parea ca se implinise amenintarea recenta a lui Griska, adresata tarilor: “Uite ce e! Daca eu n-o sa mai fiu, nici voi n-o sa mai fiti.” Asa a si fost: dupa uciderea lui Rasputin, tarul a mai ramas pe tron doar saptezeci si patru de zile. Cand armata urmeaza sa fie nimicita, isi ingroapa steagurile, ca sa nu intre pe mana invingatorilor. Rasputin era in pamant, ca un steag al monarhiei cazute, si nimeni nu stia unde ii era mormantul.”

Romanul poate fi gasit pe site-ul Editurii All, la pret redus – click AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.