Michael A. Stackpole: “Atlasul secret”

In toamna anului 2016, Editura Nemira a inceput reeditarea trilogiei “Marile descoperiri” apartinand scriitorului american Michael A. Stackpole. Astfel, pana acum au aparut primul roman al seriei, intitulat “Atlasul secret”, in septembrie 2016 si cel de-al doilea, “Hartile prevestitoare”, chiar luna trecuta.

In “Atlasul secret”, Michael A. Stackpole ne propune 720 de pagini de aventura completa. Pentru amatorii de fanstasy si pentru pasionatii de intrigi in genul “Game of Thrones”, romanul este un raspuns cum nu se poate mai potrivit: contine lupte pentru suprematie, intrigi de palat, razboaie in care magia este o arma redutabila, aliante strategice, expeditii spre necunoscut, secrete stravechi, fiinte nemaivazute, toate puse intr-o poveste coagulata, fascinanta, cu personaje de care te apropii si cu rasturnari de situatie, o poveste care nu-ti da voie sa lasi cartea din mana ore in sir.

Actiunea incepe cu pregatirile populatiei din Nalenyr pentru Festivalul Recoltei. Unul dintre punctele de atractie al festivalului este reprezentat de petrecerea aniversara a lui Qiro Anturasi, cartograful imperial, care are la dispozitie tot ce este necesar pentru a lucra, insa nu are libertatea de a-si parasi vreodata spatiul in care munceste si traieste. Mult prea valoros pentru imperiu si prosperitatea lui, Qiro este pazit, dar si respectat de toata lumea. La petrecere nu participa doar oamenii printului Cyron, ci sosesc invitati si din alte colturi ale lumii, astfel ca nu e nicio supriza faptul ca in timpul evenimentului are loc un incident. In urma acestuia, bunicul Qiro ia o decizie care, din afara, pare foarte dura, in ceea ce ii priveste pe nepotii lui, Keles si Jorim: acestia sunt trimisi in expeditii spre necunoscut, pline de pericole mai mult sau mai putin omenesti, carora vor face tot posibilul sa le reziste.

Hartile imperiului se actualizau constant si erau vandute tuturor celor care se aventurau prin lume, dar expeditiile nu erau doar de cartografiere, cei plecati aducand cu ei diverse obiecte, animale, cunostinte care imbogateau Nalenyr-ul si ii permiteau sa isi pastreze suprematia fata de vecinii sai Deseirion, Helosunde sau Erumvirine. Vecini care, insa, planuiau cu atentie un viitor in care Nalenyr-ul isi va pierde avantajele…

Daca expeditia lui Jorim implica o zona ceva mai sigura a lumii cunoscute, dar nici pe departe lipsita de primejdii, alaturi de flota capabilului capitanului Gryst (o doamna ferma, pe care marinarii o urmeaza cu toata mandria), calatoria lui Keles are cu totul alti parametri. Deoarece cu 700 de ani in urma lumea trecuse printr-un razboi magic (cunoscut sub numele de Urgia) care distrusese o buna parte a omenirii si a altor fiinte, multe locuri ramasesera inca atinse de magie si nimeni nu se mai aventura prin acele arii presarate cu copaci cu fructe stranii, terenuri care se transformau sub pasii calatorilor, oameni care suferisera mutatii genetice, furtuni magice care se abateau furioase asupra pamantului. Misiunea lui Keles, care are alaturi cativa oameni destoinici, meniti sa-l apere, dar si sa-si urmeze propriile misiuni, este aceea de a cartografia Pustietatile, in incercarea de a redeschide vechile drumuri comerciale.

Apropiatii se gandesc ca bunicul Qiro vrea ca nepotul sa piara in acest demers – mai ales ca tatal baietilor fusese trimis de bunic intr-o misiune asemanatoare din care nu se mai intorsese. Insa Qiro, care stapanea el insusi tehnicile magice si care era un telepat puternic, considera ca nepotii lui sunt tineri abili, cu destine de oameni importanti. In plus, batranul are propriile planuri in ceea ce priveste statutul sau si privarea de libertate…

“Atlasul secret” poate fi gasit AICI, la pret redus.

Share

2 thoughts on “Michael A. Stackpole: “Atlasul secret”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.