Teodora Matei: “Tot timpul din lume”

“Cand cauti iubirea, gasesti moartea. Cand cauti moartea, gasesti iubirea.” Aceste doua fraze cat se poate de simple rezuma perfect romanul de dragoste cu accente SF “Tot timpul din lume” pe care l-a scris Teodora Matei (“Stapanul castelului”, “Cel-ce-simte”) si care a aparut in luna ianuarie in colectia Casmir a Editurii Tritonic.

Nu cred in povestile de iubire care dureaza o eternitate – traiesc cu impresia ca acesta e cumva apanajul adolescentelor 🙂 – si cu atat mai putin in cele care dureaza o vesnicie desi persoana de alaturi a disparut. Din acest motiv, imi vine sa zambesc cu ingaduinta cand dau peste asemenea situatii in paginile cartilor. Insa Teodora Matei are grija ca povestile de iubire pe care le infatiseaza ea sa nu fie doar atat, oferindu-le un suport de ireal si imbracandu-le in diferite nuante care le fac sa arate aproape verosimil.

“Tot timpul din lume” este despre doua iubiri, una care dainuie dupa despartire si alta care dainuie dupa moarte, ambele stranii prin felul in care ii afecteaza pe cei care raman – nu si pe cei care pleaca. Nici unul dintre cei ramasi nu stie cum sa-si duca mai departe viata, fiecare cautandu-si intr-un fel sau altul moartea. Dar sfarsitul nu vine, in locul lui vine un alt inceput, insa nici acesta asa cum poate v-ati astepta. Peste toate pluteste muzica, o muzica sclipitoare nascuta de un personaj si cantata de un altul, o muzica avand putere de creatie, de transcedental, de viata eterna.

Ava, Aidan, Clara si Marek graviteaza unul in jurul altuia si toti in jurul muzicii pentru pian, insa timpul care se scurge ii afecteaza doar pe unii dintre ei. Ceilalti au dobandit o imunitate bizara, care face din calatoria lor prin lume un mister si o aventura continua, presarata cu scene de sublim sau de horror, care starnesc curiozitatea deopotriva cu repulsia. Iubirea vesnica din “Tot timpul din lume” este posibila doar aici, in acesti parametri construiti cu mare grija de Teodora Matei.

Daca ne gandim la realitatea inconjuratoare, romanul spune cateva povesti clasice (sotul artist absorbit de munca, sotia neglijata care isi gaseste bucuria in bratele altui barbat, logodnica indragostita profund de un barbat superficial etc), iar daca ne gandim la ce carti am mai citit sau ce filme am mai vazut care sa fie oarecum in genul acestui roman, probabil ca ajungem fiecare la propriile concluzii – eu, de exemplu, mi-am amintit de “Age of Adaline”. Si parca mai era ceva la inceputul cartii, dar nu reusesc sa-mi amintesc. 🙂

Pentru cei interesati, “Tot timpul din lume” va putea fi cumparata in curand de pe site-ul Editurii Tritonic. Pana atunci, gasiti AICI restul cartilor Teodorei Matei.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.