Michael A. Stackpole: “Hartile prevestitoare”

“Hartile prevestitoare”, al doilea volum al trilogiei “Marile descoperiri” apartinand scriitorului american Michael A. Stackpole, a fost reeditat anul acesta la Editura Nemira si vine in continuarea volumului “Atlasul secret”. Daca in prima parte a trilogiei ne-am familiarizat cu printii, cartografii si taramurile magice, al doilea volum vine cu surprize de proportii.

In “Hartile prevestitoare”, viata celor noua regate interdependente se schimba treptat, pe masura ce intrigile politice iau amploare. Stabilitatea Nalenyr-ului, condus de influentul si puternicul print Cyron, incepe sa se clatine in urma atacurilor miselesti venite atat din sud cat si din nordul cel rece si arid condus de avidul print Pyrust, care doreste nu doar moartea lui Cyron, ci si reunirea celor noua taramuri sub sceptrul sau.

Cat despre misiunile lui Keles si Jorim, acestea iau turnuri uluitoare. Keles este rapit de agentii lui Pyrust si angajat fortat ca arhitect si cartograf al regatului nordic Deseirion, insa, pe cat isi doreste printul sa il pastreze sub puterea lui, pe atat isi doreste Keles sa se intoarca acasa in Nalenyr. Insa nordul se pomeneste scena unui razboi halucinant, iar Keles descopera ca are puteri pe care nu si le explica si pe care nu stie daca le poate stapani. In plus, viata lui afectiva este tulburata de doua femei, nepoata si matusa, care il prind in mrejele lor si ale caror actiuni il zapacesc si il provoaca.

De cealalta parte, Jorim, ajuns pe un taram necunoscut unde ii intalneste pe amentzutli, este vazut de acestia ca zeu reintors printre ei si tratat ca atare. De unde initial tanarul se amuza pe seama noului sau statut, odata cu ritualurile la care participa si odata cu antrenamentele magice la care este supus, transformarea vietii lui este inevitabila. Jorim constata siderat ca el nu este cine a crezut toata viata ca este si ca din adancurile fiintei sale se lupta sa iasa la suprafata ceva de neinchipuit, care se va dovedi a fi adevarata sa natura.

Iar finalul acestui al doilea volum vine ca o lovitura de gong: daca toata lumea se intreba unde este si cand se va intoarce imparateasa Cyrsa, cea care se luptase in Urgie, razboiul magic din urma cu 700 de ani si care disparuse misterios, pe ultima pagina aflam ca ea s-a intors… sub forma unei persoane la care nimeni nu s-ar fi gandit niciodata. Ce va face ea odata intoarsa si ce se va alege de imperiul sau divizat probabil ca vom afla in cel de-al treilea volum al seriei “Marile descoperiri”, pe care speram ca Nemira il va reedita cat mai curand. 🙂 Deocamdata, primele doua volume ale acestei spectaculoase trilogii pot fi gasite AICI.

Share

One thought on “Michael A. Stackpole: “Hartile prevestitoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *