“Silence”: credinta sau omenie?

Filmul istoric “Silence”, regizat de unul dintre cei mai importanti cineasti contemporani si anume Martin Scorsese, va avea premiera in cinematografele din Romania pe 17 martie. Departe de stralucirea hollywoodiana a blockbusterelor, “Silence” e un film discret, pe care il vezi nu doar cu ochii, ci si cu mintea si mai ales cu sufletul.

Nu sunt o persoana religioasa si mi-e greu sa rezonez cu comportamentul celor care cred intr-o divinitate si incearca sa le impuna si altora credinta lor. Mi se pare o cruzime de proportii magnifice ca niste oameni sa doreasca sa ii ucida pe altii in numele unei presupuse divinitati, asa cum mi se pare o absurditate colosala ca altii sa se lase ucisi din acelasi motiv. In “Silence” ii intalnim si pe cei care vor sa impuna, si pe cei care nu vor sa primeasca si din nou pe primii, care sunt batuti cu propriile arme. Crestinismul, caruia nu ii mai ajungeau tarile “cucerite” pana in secolul al XVII-lea, a incercat sa arunce niste seminte si in Japonia. Acolo, japonezii i-au tolerat amuzati o vreme, dupa care, vazand ca tot mai multi preoti rasar prin satele lor cu scopul de a le impune taranilor fara educatie “adevarata religie”, s-au pus si ei pe treaba pentru a le inlatura influenta. Japonia e ca o mlastina in care nu creste nimic, explica unul dintre personajele pitoresti ale filmului, si daca misionarii crestini ar fi inteles acest lucru mai repede, nu ar mai fi existat atatea victime.

Cand zvonurile ca unul dintre cei mai respectati preoti a renuntat la credinta si patrie si “s-a facut japonez” ajung la urechile clerului portughez, invataceii lui, pe nume Rodrigues (Andrew Garfield) si Garupe (Adam Driver) cer si obtin dreptul de a fi ultimii doi preoti care pleaca in Japonia, pentru a-l gasi pe fostul lor mentor. Perioada este cum nu se poate mai proasta, deoarece prigoana niponilor buddhisti impotriva crestinilor capatase amploare si niciun adept al lui Cristos nu mai era in siguranta pe pamant japonez. Condusi de amuzanta iscoada Kichijiro, care cadea in pacat si cerea spovedanii mai des decat apuca sa se spele, cei doi “padres” incep sa tina predici pe ascuns si sa se roage impreuna cu japonezii crestinati de prin satele din jurul orasului Nagasaki.

Pentru ca inchizitorii japonezi voiau sa stearga si ultima urma de preot din tara lor, odata cu oamenii bisericii pe care ii luau prizonieri, capturau si cativa compatrioti de-ai lor crestinati si, daca preotii refuzau sa renunte la credinta, ii ucideau nu pe ei, ci lotul de adepti. Cand Rodrigues are aceeasi soarta, il vedem cum se lupta cu sine pentru a face ce este mai bine.
Dar care anume este Binele? El stie ca daca isi pastreaza credinta, altii vor muri. Daca renunta la ea, ei vor trai, dar el nu va mai fi decat o carcasa golita de substanta. Iar daca Dumnezeu este undeva si il asculta, de ce permite astfel de atrocitati? Chinul lui, al individului care crede cu ardoare intr-o divinitate care nu ii raspunde la rugaciuni este dublat de sentimentul disperarii ca altii sunt ucisi din cauza incapatanarii proprii. Se amageste ca oamenii nu mor in zadar, ci pleaca impacati cu gandul ca au gasit adevarata cale si ca vor ajunge intr-un paradis unde nu vor mai exista lipsuri si suferinta. Dar ce putere mai au principiile atunci cand in fata ochilor ti se deruleaza peisaje cu semeni arsi de vii, inecati sau decapitati? Ce rost are credinta nezdruncinata a cuiva daca cei din jur sufera de pe urma ei, la ce bun sa fii credincios daca asta vine in antiteza cu a fi uman?

Andrew Garfield se ridica la inaltimea rolului pe care il interpreteaza, implicandu-se cu zel in scenariu si infatisand cu succes un Rodrigues care merge pe un drum sfasietor de la credinta nezdruncinata pana la indoiala, mahnire si deznadejde. De asemenea, se remarca si interpretarea lui Issei Ogata, cel care ii da viata inchizitorului Inoue, aflat in opozitie cu Rodrigues, fiecare incercand constant si fara urma de izbanda sa-l faca pe celalalt sa creada ca punctul lui de vedere este cel corect.

Religiosi sau nu, daca apreciati filmele care aduc in fata voastra bucati de istorie si care va scot un pic din gandurile vietii obisnuite de zi cu zi, “Silence” reprezinta o alegere ispirata.

Multumim distribuitorilor de la Freeman Entertainment pentru invitatia la avanpremiera care a avut loc pe 14 martie, la Grand Cinema & More din Baneasa.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.