Flash Cinepolitica: “Adapostul din interior”

Festivalul International de Film Cinepolitica se desfasoara zilele acestea la Cinema Elvire Popesco si Institutul Balassi din Bucuresti. La inceput de weekend, am ales spre vizionare filmul israelianului Eran Kolirin “Adapostul din interior/Beyond the Mountains and Hills”, o coproductie Israel-Germania-Belgia din 2016.

Editia a sasea a Cinepolitica, festival international dedicat filmelor cu tematica politica, in general, a inceput pe 20 aprilie si se va incheia pe 23, timp in care aduce in fata cinefililor o serie de titluri interesante ale cinematografiei romanesti si internationale, in sectiunea de Competitie, cat si in cea de Program special. In plus, festivalul include dezbateri pe teme actuale precum miscari de strada si jocuri politice.

Pe 21 aprilie, Cinema Elvire Popesco a gazduit de la ora 21.00 drama semnata de regizorul israelian Eran Kolirin“Adapostul din interior/Beyond the Mountains and Hills” – un film despre greutatea adaptarii la viata civila dupa o viata petrecuta in armata. David isi incheie cariera in armata si se intoarce la familia lui alcatuita dintr-o sotie si doi copii adolescenti, insa la 40 si ceva de ani cat pare sa aiba nu stie cum sa-si traiasca viata mai departe. Isi gaseste in cele din urma un job in vanzari, insa nu reuseste sa se integreze, iar in incercarea de a-si elibera frustrarile comite o fapta care il va da si mai tare peste cap. Nici ceilalti membri ai familiei nu par prea multumiti de vietile lor: sotia, profesoara, are o aventura cu un elev, fiica este atrasa de un palestinian si intra in vizorul politiei, iar fiul isi face singur dreptate cand simte ca iluzia familiei fericite este pe punctul de a se crapa.

Filmul nu arata doar incapacitatea celor “lasati la vatra” de a se adapta la viata civila, ci patrunde si in alte probleme ale oamenilor de pretutindeni, in general sau ale locuitorilor zonei in care se desfasoara actiunea, in special: legaturile tensionate dintre adulti si adolescenti, instrainarea dintre soti si dorinta de a iesi din rutina si, mai ales, relatia tensionata dintre israelieni si palestinieni, incercarile unora si de o parte si de cealalta de a se intelege unii pe altii, neincrederea – sadita inca din copilarie in fiecare tabara – care erodeaza posibilitatea de comunicare normala.

Interesant este ca acolo unde te astepti sa gasesti pedeapsa gasesti o ignorare totala a vinei, acolo unde te astepti sa gasesti furie si reprosuri, gasesti intelegere si iertare, acolo unde te astepti ca neincrederea sa fie spulberata de o atitudine deschisa si onesta gasesti secrete si renuntare. Iar acolo unde te astepti sa gasesti adevarul din spatele unei crime gasesti o fabricatie mediatica menita sa mentina conflictul si ura.

Eran Kolirin este cel care a regizat si “The Exchange”, castigator al premiului FIPRESCI pentru cel mai bun film la San Francisco International Film Festival si “The Band’s Visit” (2007), castigator al multor premii, inclusiv Un Certain Regard la Cannes si European Discovery of the Year la Festivalul Filmului European. De altfel, la sfarsitul peliculei “Adapostul din interior” exista si un moment in memoriam dedicat lui Ronit Elkabetz, actrita israeliana disparuta in 2016, premiata la multe festivaluri internationale, cu care Kolirin a lucrat la “The Band’s Visit”.

Cinepolitica 2017 continua astazi si maine cu filme si dezbateri. Programul complet poate fi consultat AICI, iar biletele se gasesc AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.