Gregory David Roberts: “Umbra muntelui”

Dupa “Shantaram”, extraordinara calatorie prin lumea mafiei indiene si, mai ales, prin sufletul tulburat al personajului principal pe nume Lin, scriitorul australian Gregory David Roberts a publicat si o continuare a peripetiilor acestuia in India, in romanul aparut tot la Editura All si intitulat “Umbra muntelui”.

Daca despre “Shantaram” spuneam ca are vreo 300-400 de grame si n-o sa va fie prea usor s-o carati dupa voi prin oras, ei bine, o sa spun la fel si despre “Umbra muntelui”, care are tot dimensiunile si greutatea unei caramizi. Insa odata ce intrati in actiune, o sa va fie greu s-o lasati acasa si sa reveniti la ea abia seara, dupa ce va incheiati obligatiile zilei. La fel ca predecesorul lui, si acest volum este scris tot din perspectiva lui Lin, detinutul evadat dintr-o inchisoare australiana stabilit in India si inghitit de mafia din Bombay, pentru ca un proscris nu are cum sa duca o existenta licita… decat eventual dupa ce se ocupa ani la rand de afaceri una mai ilegala decat alta.

Autorul ne poarta prin aventurile extraordinare ale lui Lin, care are parte de o viata plina de suisuri si coborasuri, si care nu stie niciodata daca ziua de azi nu va fi chiar ultima. Clanul mafiot din care face parte se transforma treptat, devenind unul alcatuit din indivizi tot mai lipsiti de onoare si de logica, incat in cele din urma il paraseste, oameni deosebiti intra in viata lui, oameni si mai deosebiti ies, dusmanii se acumuleaza, iubita ii moare in conditii misterioase, care se vor lamuri in cele din urma, scotand la iveala secrete dureroase, iar reintalnirea cu adevarata iubire a vietii lui ii va indrepta viata pe un drum incredibil.

Firescul dialogurilor, intelepciunea din frazele filosofului de pe munte, umorul si delicioasa maniera de a povesti a lui Gregory David Roberts nu sunt egalate decat de credibilitatea pe care i-o confera personajului principal, facand din el un om cu multe vicii si cu un trecut si un prezent intense, insa al carui suflet tanjeste dupa iubirea unui tata, dupa afectiunea unui frate si dupa caldura inegalabila a unei relatii genuine de iubire, un suflet care, desi torturat si strapuns de nenumarate ori, are puterea de a ierta, de a gasi scuze si de spera intr-un viitor linistit. “Umbra muntelui” este genul de carte despre care orice ai scrie, simti ca ii faci o nedreptate, pentru ca ea inseamna mult mai mult decat o serie de fraze si singurul lucru pe care il poti face ca sa ii intelegi cu adevarat farmecul este sa o citesti din scoarta-n scoarta.

Totul lasa o amprenta. Fiecare lovitura se rasfrange in padurea sufletului. Fiecare nedreptate rupe o ramura si fiecare pierdere doboara un copac. Curajul sublim ce salasluieste in noi, speranta care ne defineste, ne indeamna sa mergem mai departe, oricat de mult ne-ar rani viata. Mergem. Infruntam marea, vantul si adevarul usturator al mortii, si ne continuam drumul.
Iar fiecare pas, fiecare rasuflare, fiecare dorinta implinita reprezinta o datorie fata de acele vieti si iubiri care nu mai sunt binecuvantate, asemeni noua, cu stralucirea si dinamica sursei: sufletul din ochii lor, sufletul pe care noi l-am iubit.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.