Colectia Antropologie a Editurii Tritonic include si volumul „Gustul locului: Productia de peisaje culturale agro-alimentare in sudul Transilvaniei” de Monica Stroe. Cartea reprezinta teza de doctorat a autoarei, care este lector universitar la Departamentul de sociologie al Facultatii de Stiinte Politice SNSPA Bucuresti.

Ideea cercetarii domeniului agro-alimentar a aparut in 2007, cand Festivalul Filmului European a avut loc in Romania – tara proaspat intrata in UE. Evenimentul a avut o sectiune de „food films”, iar printul Charles a tinut un discurs video in deschidere, prin care incuraja sustinerea micilor producatori si importanta mentinerii si dezvoltarii culturii agrare de la noi, in contextul aderarii la Uniunea Europeana. Referindu-se la conceptul de Slow Food prezentat la festival, printul si-a marturisit admiratia pentru agricultura durabila practicata in Romania si pentru mancarea de calitate rezultata astfel.

Ulterior, facand cercetari despre prezenta internetului in zona rurala transilvaneana, Monica Stroe a luat contact cu producatorii de alimente din aceste zone si din nou cu dicursurile printului Charles, din care a gasit un fragment sculptat in lemn, in care acesta spunea ca produsele locale reprezinta o solutie la criza economica, dar si ecologica a lumii contempoarane. Autoarea a descoperit de asemenea ca proporietarii de pensiuni, agricultorii, biologii specializati in conservare si alte persoane incercau sa creeze o retea legata de „politica productiei de peisaj agro-gastronomic”.

Monica Stroe si-a structurat lucrarea de cercetare in patru capitole: 1. Transilvania saseasca si regiunea Tarnava Mare – scurta istorie sociala si premisele crearii unui peisaj cultural agricol, 2. Arcadia de la capatul Europei – peisaj cultural si moduri de imaginare, 3. O antropologie politica a patrimonializarii peisajului agricol din sudul Transilvaniei si 4. Geografii alimentare, noua morala a productiei de hrana la scara mica si natura ca valoare adaugata. De-a lungul acestor capitole, autoarea ia in discutie agricultura interbelica, reforma agrara din 1945, filosofiile agricole contemporane si strategiile de autentificare in productia artizanala.

In volum, se incerca raspunsuri la intrebari precum „Care sunt procesele globale care au dus la emergenta recenta a produselor alimentare locale?”, „Cum se construiesc peisajele agro-alimentare alternative ca o critica la practicile industriei alimentare?” sau „Cum pot contribui produsele alimentare la intelegerea unor procese mai largi, precum reformularea identitatilor individuale si colective?”. In timpul documentarii, autoarea a studiat rapoarte, brosuri, reportaje, a urmarit procese de productie si a realizat interviuri cu producatori, membri ai ONG-urilor care desfasurau proiecte in zona sau specialisti in conservare.

Pentru cei interesati, volumul poate fi gasit AICI, la pret redus.