Arkadi & Boris Strugatki: “Lunea incepe sambata”

“Cand incredibilul se intampla in fiecare zi, iar imposibilul se intampla numai duminica”, e clar ca v-ati apucat de citit volumul “Lunea incepe sambata” de Arkadi & Boris Strugatki – autori foarte populari in URSS-ul anilor ’60, interzisi in anii ’80 -, aparut de curand la Editura Nemira, in traducerea lui Valerian Stoicescu.

Separata in trei istorii – “Agitatie in jurul divanului”, “Desertaciunea desertaciunilor” si “Tot felul de desertaciuni” -, naratiunea fratilor Strugatki este o satira la adresa institutelor de cercetare din spatiul sovietic, plasata in oraselul fictiv Solovet din nordul Rusiei.

“Este cam ciudat aici la noi, dar totul va fi in regula”, i se spune tanarului programator Aleksandr Ivanovich Privalov din Leningrad atunci cand ajunge in Solovet in timpul unei excursii. Sasa crede ca va ramane vreo doua zile in oras, insa o serie de intamplari bizare cu motani vorbitori si personaje care se materializeaza din senin il fac sa inteleaga ca nu prea mai are cum sa plece.

Cei doi autostopisti pe care ii ia in masina in drum spre Solovet il duc in cele din urma sa lucreze cu ei la CANCI (Centrul de Analiza a Notiunilor Cabalistice Inexplicabile), pentru ca aveau mare nevoie de un programator. Si asa se pomeneste incadrat la acest institut de magie, unde fiecare angajat la Serviciul Tineretea Vesnica, la Prevestiri si Prorociri sau la alte departamente lucreaza benevol, in caz contrar omul pomenindu-se ca-i creste par… din urechi. Martor la sau implicat in diverse experimente pe care nici nu le visase inainte, alaturi de oameni reali, dubleti, animale si diverse fiinte bizare, Sasa are parte de aventura vietii lui, reusind chiar sa dezlege unul dintre misterele care le dadeau batai de cap tuturor colegilor.

Daca sunteti interesati de povestile care imbina anti-utopia cu magia, cu absurdul si cu umorul excentric, “Lunea incepe sambata” de Arkadi si Boris Strugatki reprezinta o lectura mai mult decat interesanta. Volumul poate fi gasit inclusiv la Bookfest 2017, la standul Editurii Nemira, in pavilionul C2.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.