Thomas Paine: “Epoca ratiunii”

Nascut intr-o familie modesta, dar manat de ganduri marete,Thomas Paine a fost unul dintre cei mai mari aparatori ai dreptatii si ai libertatii. In lucrarea sa, “Epoca ratiunii”, aparuta si in colectia Cogito a Editurii Herald, Paine condamna efectul religiei asupra maselor si demonteaza cartile sfinte cu argumente logice.

Fara sa nege existenta lui Dumnezeu, Paine il crediteaza cu crearea naturii si implicit a omului, dar nu si cu responsabilitatea actiunilor umane, a pedepselor pe care se presupune ca le-ar da sau a alcatuirii unei presupuse carti sfinte dupa care sa se ghideze omenirea. Povestile biblice sunt analizate de Paine si respinse ca false cu argumente puternice. Lectura nu este arida, dimpotriva, Paine strecoara ironii care destind fruntile cititorilor – evident, a celor dispusi sa accepte ideile lui.

Paine considera ca Biblia nu are cum sa fie o carte sfanta si ca omul nu trebuie sa traiasca aducand slava unei entitati care are pretentii absurde si comite acte reprobabile. Si ca daca vorbim de o datorie morala a omului, atunci aceasta ar fi sa fie bun cu cei din jur, sa nu apeleze la cruzime fata de aproape, fie el om sau animal, sa manifeste respect pentru toate creatiile naturii, sa coopereze, sa se dezvolte intelectual in folosul sau si mai ales al societatii, pe care sa vrea sa o faca mai buna.

In partea a doua a cartii, autorul despica firul in patru analizand pe rand povestile din Vechiul si Noul Testament, oprindu-se cu atentie asupra tuturor inadvertentelor care nu ar putea face din Biblie o carte de capatai si condamnand atat dorinta preotilor de a insela masele, cat si lacomia acestora fata de bunurile materiale.

Thomas Paine a fost unul dintre Parintii Fondatori ai Statelor Unite ale Americii si i-a inspirat pe cei care doreau sa se desprinda de Marea Britanie si sa-si obtina independenta. A fost filosof, teoretician si activist politic si revolutionar.

Volumul “Epoca ratiunii” poate fi gasit AICI, la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *