O noapte de pomina si nu prea

Ori eu nu mai stiu ce e ala amuzament, ori filmul asta, “Fun Mom Dinner/O noapte de pomina”, chiar n-a fost amuzant. Daca ii spuneau “Mom Dinner”, ar fi fost mai potrivit: patru femei, sotii si mame, care nici macar nu prea se inghit intre ele, ies la o cina impreuna si fac diverse trasnai care le scot din apatia in care sunt toate cazute.

Kate (Toni Collette), Melanie (Bridget Everett), Emily (Katie Aselton) si Jamie (Molly Shannon) au copiii la aceeasi scoala, dar Kate nu suporta sa socializeze cu celelalte si doar cand Emily propune sa iasa toate ajung la un restaurant impreuna. Dupa ce dau cartile pe fata si se insulta deloc original, cele patru decid sa lase grijile si prejudecatile deoparte si sa petreaca o noapte ca in tinerete: beau, fumeaza iarba, canta la karaoke, se pupa cu barmanii (deci toate cliseele adunate de prin toate filmele pe aceeasi tema), in timp ce sotii stau acasa cu cei mici si discuta despre cum de la o varsta nu-ti mai arde de nimic, despre cum sa-ti tii nevasta in priza si despre diversele lichide sau gaze iesite din corpurile copiilor.

Toate astea poate ca ar fi fost amuzante intr-o oarecare masura daca ar fi avut si un scenariu solid in spate, o actiune care sa contina si niste puncte incandescente, un fir logic si realist care sa te calauzeasca prin poveste. N-a fost sa fie. Oamenii cu care am vorbit despre film mi-au spus ca “daca ar fi fost ceva concentrat, un sketch de 10 minute, probabil ar fi iesit ceva amuzant” sau ca “daca se voia un film pentru incurajarea consumului de marijuana la segmentul feminin 45+, probabil ca si-a atins tinta”. 🙂

E adevarat ca si pe IMDB, si pe Metacritic si, in general, in orice site sau ziar in care s-a scris despre filmul asta, oamenii au zis ca numai “fun” nu este, ca scenariul e straveziu si ca actiunea lasa de dorit, dar, stiti cum e, uneori nu crezi pana nu vezi. La avanpremiera de aseara m-am convins ca toti aveau dreptate, dar am incercat sa ii gasesc si parti pozitive.

Una ar putea fi ca, daca esti o femeie de 40 si ceva de ani, cu unul-doi-trei copii acasa, cu un sot care nu prea te mai scoate in oras si care de vreun deceniu nu ti-a mai zis ca esti frumoasa, o sa te regasesti in poveste, in timp ce zambesti amar si meditezi la faptul ca uite, daca astea au putut, pot si eu sa fac ceva ca sa-mi schimb cat de cat viata. Alta parte buna ar fi ca, vazand ce e prin casele altora, sa te bucuri ca la tine nu e asa. Ca poate sotul tau e mai atent cu tine, ca poate se ocupa si de copii si nu are impresia ca ii datorezi marea cu sarea daca sta o seara cu ei in timp ce tu iesi la masa cu niste prietene.

Pe Toni Collette si pe Paul Rudd i-am vazut si in filme mai bune si cu roluri mai ofertante, deci ii iert de data asta. Sper totusi ca scenarista filmului – Julie Rudd, care ii e sotie lui Paul – se va lasa de meserie dupa ce vede reactiile la “Fun Mom Dinner/O noapte de pomina” sau va pune mana si va invata sa scrie in asa fel incat sa vedem pe viitor din partea ei scenarii “de pomina” in sensul bun.

Premiera filmului distribuit la noi de Ro Image va avea loc pe 18 august.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.