Barry Eisler: “Asasinul din Tokyo. Tintele”

Colectia Beletristica a Editurii Meteor Press s-a imbogatit de curand cu volumul “Asasinul din Tokyo. Tintele”, apartinand autorului american de thrillere Barry Eisler. Romanul este prima carte publicata a autorului, care inainte sa devina scriitor a lucrat, dupa absolvirea facultatii, la CIA si ulterior intr-un birou de avocatura.

Experienta din CIA l-a inspirat cu siguranta, avand in vedere ca eroul primului sau roman, “Asasinul din Tokyo. Tintele”, a fost, printre altele, agent CIA. John Rain este un antierou, in sensul ca face lucruri mai putin bune in scopuri potential bune. Jumatate japonez, jumatate american, mostenire de la parintii sai cei atat de diferiti, John este un mercenar ultra capabil, care poate provoca moartea cuiva si a o face apoi sa para ca a avut cauze naturale. Anii de training la CIA, ororile razboiului din Vietnam si faptul ca practic meseria lui este aceea de a ucide oameni fac din John un individ cu un psihic agitat, bantuit de cosmaruri, regrete si incapacitatea de a avea incredere in cineva.

“Asasinul din Tokyo. Tintele”, romanul care deschide seria John Rain, continand in prezent 12 titluri, il gaseste pe John in Tokyo, implicat intr-o poveste complicata: dupa ce ii provoaca un infarct uneia dintre tintele indicate de angajatorul lui, isi da seama ca jobul nu s-a terminat aici. Dupa ce face cateva conexiuni, afla ca persoana ucisa detinea un CD pe care se aflau informatii pretioase pentru distrugerea unor capi ai coruptiei japoneze. Dupa CD-ul respectiv umbla mai multe persoane interesate ca el sa nu fie trimis presei, inclusiv unele care nu se dau in laturi de a incerca sa ucida pe oricine le-ar sta in cale, de exemplu pe John sau pe Midori, fiica raposatului. Pentru John treaba se complica si mai tare dupa ce se trezeste indragostit de Midori, pianista de jazz cu o cariera infloritoare, pe care va face tot posibilul sa o protejeze atat de cei care ii vor raul, cat si de posibilitatea ca ea sa afle ca el e cel care i-a ucis tatal.

Desi traducerea lasa de dorit pe alocuri, cititorul isi poate da seama ca naratiunea originala este una captivanta, ca ideile se leaga frumos si converg catre un punct culminant, iar rezolvarile vin si cu bune si cu rele, pentru ca fiecare personaj trebuie sa-si plateasca intr-un fel sau altul politele sau sa isi spele pacatele.

Barry Eisler – care, precum personajul principal, a locuit el insusi in Japonia, a frecventat cluburi de jazz si s-a simtit in acelasi timp integrat si outsider – considera ca experienta in aceasta tara l-a ajutat sa-si cristalizeze ideea romanului si sa-i alimenteze curiozitatile despre secretele unei societati. In cele din urma, a scris “Asasinul din Tokyo. Tintele” cu ideea unei singure carti in minte, pe care abia ulterior a inteles ca o poate transforma intr-o deschizatoare a unei serii: “Privind retrospectiv, sunt uimit ca nu mi-am dat seama imediat ca romanul nu era de sine statator, ca un personaj atat de complex si de sfasiat de conflicte ca Rain ar fi fost un protagonist excelent pentru o serie. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Mi-a facut placere sa-l reintalnesc pe Rain odata cu reeditarea seriei si sper ca cititorii se vor bucura cel putin in aceeasi masura de timpul petrecut cu el.”

Cartea poate fi gasita pe site-ul editurii, cu un click AICI.

Share

One thought on “Barry Eisler: “Asasinul din Tokyo. Tintele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.