“Lovesc, deci exist”, o radiografie a violentei

Violenta este prezenta pretutindeni: pentru unii, acasa, pentru altii pe strada sau la serviciu, pentru unii ea imbraca forme fizice, pentru altii are forma verbala sau psihica. Indiferent de tipul ei, violenta lasa urme adanci atat asupra victimei cat si asupra agresorului, mai ales daca acesta isi regreta faptele.

Documentarul “Lovesc, deci exist” face o harta a violentei, adunand declaratii de la persoane din diferite categorii sociale, atat oameni agresati sau abuzati, cat si indivizi care au fost in pielea agresorului sau abuzatorului si fie au ajuns sa-si plateasca faptele cu ani in inchisoare, fie si-au dat seama la timp ca au un comportament deviant si si-au redefinit vietile. Sociologi, politisti, politologi, impatimiti ai fotbalului care fac parte din galerii, fosti traficanti si consumatori de droguri analizeaza violenta si aspectele ei sau isi amintesc de experientele din propria viata.

Documentarul arata ca in familie, violenta pleaca in general de la unul dintre cele trei motive sau chiar de la toate in acelasi timp: gelozie, lipsa banilor sau alcool. Violenta de pe strada, pe stadion sau la munca are alte cauze. De-a lungul celor aproximativ 90 de minute, vedem tineri detinuti, ajunsi la inchisoare dupa ce au intrat in diverse incaierari soldate cu moartea unor persoane sau dupa ce si-au batut iubitele. Intalnim femei la varsta a doua sau a treia care au scapat din casnicii in care era fie ele cele abuzate, fie si ele si copiii sau care, in tinerete, au fost agresate ori de barbati pe care ii cunosteau si aveau incredere, ori de barbati necunoscuti, pe strada sau in bloc. Ascultam declaratii ale unor fosti angajati supusi violentelor verbale la serviciu sau concediati pentru ca si-au aparat cinstit drepturile.

Desi violenta ne inconjoara si probabil ca fiecare dintre noi a fost la un moment dat victima unei forme de violenta , vazand “Lovesc, deci exist” tot ramai, ca spectator, marcat de anumite situatii prezentate in documentar, cum ar fi cel al femeii insarcinate de pe strada, care incearca sa ajunga la spital pentru a naste si pe care partenerul o abuzeaza chiar si in acele momente. Sau de faptul ca unii agresori isi dau seama de raul produs si din declaratiile lor si din tonul vocii transpar remuscarile, parerile de rau pentru victima si familia ei si dorinta lor de a fi procedat altfel.

Documentarul, regizat de Marius Th Barna, dupa un scenariu de Bogdan Ficeac, a avut premiera pe 16 noiembrie si mai ruleaza duminica, 19 noiembrie, la Cinema Eforie, de la ora 17:00. Pentru a afla programul urmatoarelor proiectii, urmariti pagina de Facebook a Cinematecii Romane.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.