Nikola Tesla: “Inventiile mele”

Un geniu al inventiilor, cercetator neobosit si revolutionar, erudit, posedand un auz iesit din comun, fara relatii romantice si fara o casa pe care sa o numeasca a lui, sarbul Nikola Tesla (1856 – 1943) este una dintre figurile cele mai interesante ale stiintei sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX.

Editura Herald a publicat in foarte inspirata colectie Autobiografia volumul lui Nikola Tesla “Inventiile mele”, care contine, pe langa un tabel cronologic si un Cuvant inainte de Anca Irina Ionescu, care a si tradus cartea, fragmente despre munca si viata lui, scrise de cel care, printre alte contributii importante, a pus bazele curentului alternativ si ale sistemelor de curent alternativ.

Fie ca pica in mana unor specialisti sau a unor persoane care n-au nicio baza teoretica sau practica in ceea ce priveste fizica/robotica/alte domenii tehnice, cartea lui Nikola Tesla se citeste cu usurinta de catre oricine, pentru ca limbajul este unul uzual, iar continutul cartii este extrem de interesant. Pe langa detaliile despre viata personala a lui Tesla – nascut intr-o familie de oameni deschisi la minte -, copilaria marcata de studii intense si de observatii asupra propriei minti in continua miscare, aflam informatii despre stilul lui de munca, despre ideile care i se roteau permanent in creier, despre zilele de eforturi interminabile in laborator pentru definitivarea unor inventii, despre conflictele cu alte minti luminate ale epocii sale (spre exemplu Thomas Edison), despre greutatile intampinate atunci cand teoriile lui pareau nebunesti si imposibil de pus in practica.

In afara de faptul ca era un geniu al tehnicii, Tesla marturiseste ca avea un vaz si un auz extrem de fine, iar faptul ca auzea cel mai mic fosnet de la distante mari a fost de multe ori in folosul vecinilor sai: atunci cand se intampla sa le ia foc ceva prin casa, Tesla auzea si mergea sa ii trezeasca, astfel incat incendiile erau stinse la timp. De asemenea, mintea lui aflata in continua alerta l-a ajutat sa se salveze pe sine insusi de cateva ori din situatii care pareau sa il conduca spre o moarte sigura. Inventatorul nu se fereste sa vorbeasca si despre mania obsesiv-compulsiva, marturisind ca obisnuia sa isi numere pasii, sa calculeze in gand volumul castroanelor cu supa si ca trebuia ca toate actiunile pe care le facea in mod repetat sa fie divizibile cu trei. 🙂 Dupa o tinerete zbuciumata, Tesla a inceput sa duca o viata moderata in ceea ce priveste mancarea, alcoolul, tutunul, iar relatii amoroase nu avea deloc, considerand ca l-ar impiedica sa-si mai dedice energia necesara muncii sale.

Teoriile lui, dar si munca practica, inventiile si descoperirile lui Nikola Tesla au contribuit esential la progresul stiintei si tehnicii. Pentru a-l onora, unitatea de masura a inductiei magnetice din Sistemul International de unitati a fost numita dupa el. Volumul “Inventiile mele” poate fi gasit pe site-ul Editurii Herald, cu un click AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.