In “Atelierul”, adolescenta e boala grea, dar nu mortala

Drama “Atelierul / L’atelier” (Franta, 2017), prezentata la ultima editie a Festivalului International de Film de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, a intrat in cinematografele din Romania pe 9 martie. Regizat de Laurent Cantet (“Return to Ithaca”, “The Class”), filmul este distribuit la noi de Bad Unicorn.

Adolescenta n-a fost usoara pentru nimeni. Cand nu mai esti nici copil, dar nici tocmai adult, cand corpul si gandurile ti-o iau razna in feluri neinchipuite nu e simplu nici pentru tine sa te intelegi si nici pentru adulti sa interactioneze cu tine. Olivia Dejazet (Marina Foïs) este o scriitoare care vine din Paris, pe timpul verii, intr-un orasel obscur din Franta pentru a preda un curs de scriere creativa. O mana de adolescenti inscrisi din curiozitate sau de nevoie se pomenesc astfel ca trebuie sa-si puna mintea la contributie pentru a veni cu o idee de roman si pentru a o dezvolta impreuna. Uneori si pentru adulti e greu sa faca brainstorming fara ca orgoliile si prejudecatile sa iasa la suprafata si sa se ciocneasca, deci nu e nicio surpriza ca tinerii cursanti au idei care se bat cap in cap si care ii indeamna sa isi traga si cateva scatoalce cat se poate de fizice.

Oaia neagra a grupului este Antoine, un tanar care pare sa aiba talent la scris, insa caruia ii place sa socheze prin ceea ce scrie. Aflat intr-un grup de prieteni cu apucaturi nationaliste, Antoine se uita la documentare inregistrate de extremisti, viseaza sa impuste refugiati si se ia la harta cu colegii musulmani, considerand ca sunt toti teroristi. Profesoara de la cursul de scriere creativa isi da seama ca Antoine e confuz si tulburat de lumea in care traieste, dar nu isi da seama cat de grava este situatia decat dupa ce ea insasi are de-a face cu el intr-un mod neasteptat – ea fiind, totusi, singura persoana care pare sa il poata ajuta cat de cat.

Fara a fi un film de actiune, avand mai mult un aspect de documentar, “Atelierul” ia in discutie subtil atat problema adolescentilor neintelesi, care au reactii extreme la tot ce li se intampla, care se simt singuri si nu stiu cum sa abordeze aceasta singuratate, cat si problema parintilor si a profesorilor care nu stiu ce sa le spuna, cum sa le vorbeasca si cum sa se apropie de ei pentru a-i ghida prin hatisul unei lumi haotice, periculoase si cu reguli dure. In acelasi timp, filmul arata efectele pe care le are traiul intr-un orasel in care oamenii, mai ales cei tineri, care abia se pregatesc sa dea piept cu viata, nu au prea multe perspective.

“Singurul motiv pentru care am ajuns sa credem ca noua generatie nu stie ce spune este acela ca noi nu le-am mai oferit ocazii de a se face auziti. Acesta a fost unul dintre motivele importante pentru care am decis sa fac acest film. Am sentimentul ca un numar din ce in ce mai mare de tineri simt ca viitorul lor urmeaza o cale prestabilita, iar locul pe care cei de dinainte l-au lasat pentru ei nu se potriveste cu sperantele lor. Si apoi, cum ramane cineva entuziasmat si de unde gasesc energia necesara pentru a-si lua viata in mana? De ce ar trebui sa incerci chiar si atunci cand ti se spune constant ca indiferent ce ai face, toate eforturile tale sunt inutile?”, spune regizorul Laurent Cantet despre cel mai nou film al sau.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.