“Botticelli: Inferno”, un documentar despre fata mai putin stiuta a artistului

Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, cunoscut publicului larg sub numele de Sandro Botticelli, a fost un pictor renascentist italian care a ramas in memoria colectiva ca fiind autor al unor tablouri luminoase si calde precum “Nasterea lui Venus”, “Primavara” sau “Madona cu pruncul si doi ingeri”.

Mai putini stiu insa ca Botticelli a fost si cel care a realizat un numar mare de ilustratii pentru multe canturi din “Divina Comedie” a lui Dante Alighieri. Documentarul “Botticelli: Inferno”, care a fost prezentat la Happy Cinema din Bucuresti, face o trecere prin viata marelui pictor, cu accent pe desenele care au ramas in urma lui, reprezentand aceasta opera a lui Dante. Aflam astfel ca 87 de planse s-au pastrat la Berlin, 7 la Vatican si aproximativ 10 s-au pierdut. Manuscrisul cu ilustratii aparut la 1481 s-a miscat de-a lungul vremii prin Europa si timp de cate secole nu s-a stiut nimic de el, abia la 1882 volumul iesind la iveala in Scotia, fiind cumparat apoi cu 80 000 de lire de Friedrich Lippman pentru Royal Museum din Berlin.

La inceputul volumului, Botticelli a plasat o harta a Infernului din scrierea lui Dante, in care a infatisat calatoria lui Dante alaturi de poetul Virgiliu, cei doi trecand prin cele noua cercuri ale Infernului si observand ce li se intampla pacatosilor prinsi in ele. Fiecare fragment al drumului este desenat apoi separat de artist, iar in unele dintre desene se pot observa modificarile pe care acesta le-a facut in timp ce lucra la ele. Specialistii care le-au analizat au concluzionat, urmarind stilul, tehnicile folosite si culorile, ca volumul, din motive nestiute, nu a fost terminat.

Documentarul cuprinde nu doar imagini cu ilustratiile lui Botticelli, pictorul nascut in Florenta, “centrul Renasterii, orasul geniilor si artistilor”, marturii ale specialistilor in arta si vizite la diverse muzee, in sali largi sau in camere controlate termic, ci si un sondaj de strada, in care turisti alesi la intamplare, de diferite varste, raspund la intrebarea “Cum arata Infernul in viziunea ta?” De asemenea, specialistii sunt rugati in final sa declare ce anume l-ar intreba pe Botticelli daca ar putea sa-l intalneasca in carne si oase.

La Happy Cinema nu ruleaza, insa, doar documentare de arta, ci si diverse alte genuri de film. Pentru cei interesati, programul cinematografului in perioada urmatoare poate fi consultat cu un click AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.