“Dovlatov” intra in cinematografe pe 15 iunie

Cel mai nou film al lui Alexey German Jr., “Dovlatov” (biografic/drama, Rusia, 2018), premiat cu doua trofee la Berlin anul acesta, se lanseaza in cinematografele din Romania pe 15 iunie. Pana atunci, filmul distribuit la noi de Bad Unicorn va fi proiectat in avanpremiera la TIFF 2018, luni, 28 mai si duminica, 3 iunie.

Pelicula urmareste sase zile din viata renumitului scriitor Serghei Dovlatov, a carui viziune satirica depasea constrangerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Impreuna cu poetul si prietenul sau, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru mentinerea talentului si integritatii sale, fiind martor in acelasi timp la suprimarea celorlati colegi de breasla de catre un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scapa decat odata cu emigrarea in Occident.

Serghei Dovlatov (3 septembrie 1941 – 24 august 1990) este socotit unul dintre cei mai originali si mai inteligenti scriitori rusi. In Uniunea Sovietica fusese, dupa propriile marturisiri, un elev rau, un student rau, un soldat rau si mai ales un cetatean sovietic rau. Dar a devenit un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu “efect pe termen lung”.

“Nu am vrut sa idealizam, dar nici sa scoatem la iveala fapte compromitatoare. Ne-am dorit ca Dovlatov sa apara ca orice fiinta normala, nu ca o marioneta, filmul fiind inspirat din proza si cuvintele sale. Am incercat sa redam un episod succint din viata lui Dovlatov in care au loc evenimente legate de casatoria sa, de membrii familiei, de incercarile sale de a fi publicat.” (Alexey German Jr.)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.