Kahlil Gibran: “Darul iubirii”

“Un om poate fi liber fara a fi maret, dar nimeni nu poate fi maret fara a fi liber”, scria Kahlil Gibran in 1913, cu mai bine de o suta de ani in urma. Volumul “Darul iubirii”, pe care il gasiti la Editura Herald, pune la un loc o serie de poeme si de maxime ale scriitorului si artistului vizual libanez-american.

Se spune ca Gibran considera in ceea ce-l priveste ca este mai mult pictor decat scriitor, insa nu picturile, ci cartile i-au adus faima mondiala. In prezent, internetul este plin de citate inspirationale din Kahlil Gibran, desi multa lume nu ii cunoaste biografia sau operele. Editura Herald a adunat in volumul “Darul iubirii” atat parti de proza, realizate sub forma unor scurte pilde, cat si poeme avand in centru tema iubirii, a prieteniei, a daruirii, a binelui si a raului.

Un filozof ii spuse unui maturator: “Te compatimesc. Ai o indeletnicire grea si murdara”.
Iar maturatorul ii raspunse: “Va multumesc, domnule. Dar dumneavoastra cu ce va ocupati?”
Si filosoful ii raspunse zicand: “Eu cercetez mintea omului, faptele si dorintele lui”.
Atunci maturatorul, continuandu-si maturatul, ii zise: “Si eu va compatimesc, domnule”.

De asemenea, in volum se regasesc si note biografice, cat si fragmente din corespondenta lui Kahlil Gibran cu Mary Haskell, pe care a cunsocut-o la prima lui expozitie de desene – in 1904, la Boston. Intre ei s-a format o prietenie puternica si durabila (nu se stie foarte bine daca a fost si o legatura romantica la mijloc), iar Mary i-a sustinut financiar cateva proiecte culturale, ba chiar a scris impreuna cu el anumite lucrari. Au dus corespondenta pana la finalul vietii lui Gibran, iar dupa moartea lui, Mary a luat scrisorile de la ea pe care el le pastrase si, impreuna cu cele pe care le avea ea de la el, le-a dat Universitatii North Carolina at Chapel Hill.

Casatoria dintre doi oameni inteligenti se intemeiaza pe o prietenie trainica – impartasirea unor idealuri, o viziune comuna asupra lucrurilor si o intelegere subtila a visurilor si gandurilor celuilalt.

Volumul “Darul iubirii” de Kahlil Gibran poate fi gasit pe site-ul Editurii Herald sau la standul editurii de la Salonul International de Carte Bookfest 2018.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.