“Totul despre femei” cu umor, tandrete si duritate

Fiecare spectacol pe care l-am vazut la Teatrul Arte dell’Anima a fost o incantare, dar premiera de aseara mi-a intrecut orice asteptari: poate ca nu ne-o fi spus ea chiar “Totul despre femei”, caci nici femeile nu stiu totul despre ele, dar cu siguranta ne-a facut sa radem cu lacrimi si sa ne gandim cu duiosie la mamele, surorile si prietenele noastre.

“Totul despre femei” este o piesa despre iubire, prietenie, cariera si despre fatetele feminitatii scrisa in anul 2000 de croatul Miro Gavran, imaginata spre a fi jucata de trei actrite, care interpreteaza fiecare cate cinci roluri. O piesa asa de buna, incat din 2000 incoace a avut aproape 50 de premiere, a fost tradusa in engleza, ceha, slovaca, portugheza, poloneza, germana, italiana, rusa, ucraineana, spaniola, lituaniana, estona, letona, franceza si, iata, si in romana.

La Arte dell’Anima, Corina Danila, Adriana Titieni si Crina Linta au fost cele care au dat viata cu multa dedicare numeroaselor personaje care ni s-au perindat prin fata ochilor: o mama si doua fiice care nu-si vorbisera de sapte ani din cauza unui barbat, o femeie salvata de o alta dintr-o prietenie bolnavicioasa si sufocanta, trei fetite care, in timp ce se cearta in joaca lor cu papusile, observa comportamentul adultilor din jur, trei secretare unite de dispretul fata de secretara-sefa, care ajung ulterior sa se lupte pentru acelasi post odata cu moartea aceleia si trei batrane aproape senile de la azil, care se impung din cauza unui barbat, dar care colaboreaza cu succes atunci cand trebuie sa realizeze impreuna un moment artistic.

Nu pot sa vorbesc despre cele trei actrite decat impreuna, pentru ca toate au fost exceptionale in toate cele cinci roluri. As putea, totusi, sa fac o separare pe scene, si sa spun ca Adriana Titieni a fost cea mai tare in rolul prietenei posesive si manipulatoare, Corina Danila s-a intrecut pe sine in rolul secretarei cu accent moldovenesc, iar Crina Linta a fost heartbreaking in rolul mamei celor doua surori certate. Si toate trei au fost absolut minunate in rolurile batranelor octogenare, care ne-au facut sa varsam lacrimi de la cat am ras, mai ales cand au prezentat momentul artistic de muzica si dans al trupei de azil Reuma. 🙂

Ca de fiecare data, dar acum cu si mai mult drag, va invit sa mergeti in strada Fainari la numarul 17D si sa vedeti spectacolele Arte dell’Anima si mai ales sa urmariti programul teatrului pentru a afla cand se mai joaca “Totul despre femei”, in regia lui Felix Crainicu. Va promit ca o sa radeti, o sa va emotionati, o sa vedeti cat de bune si de atente, dar si cat de rele si de crude pot fi femeile unele cu altele, o sa vedeti cat de usor se pot lega prieteniile cu persoane deschise si luminoase, cat de greu se renunta la gelozie sau ranchiuna si cat de mult conteaza sa iti pastrezi tineretea si umorul chiar si spre apusul vietii.

Sursa foto: Tudor Gradinaru

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.