Arthur C. Clarke: “Rendez-vous cu Rama”

Editura Nemira a reeditat anul acesta unul dintre romanele de capatai ale SF-ului de pretutindeni: “Rendez-vous cu Rama”, de Arthur C. Clarke, primul volum din seria Rama. Castigator al premiilor Nebula, Hugo si multe altele, Arthur C. Clarke este cunoscut cel mai bine pentru romanul “2001: Odiseea spatiala”.

“Rendez-vous cu Rama” (publicat initial in 1973) este un roman extrem de captivant atat pentru fanii cartilor SF, cat si pentru oricare alti cititori care apreciaza o lectura de calitate fara sa fie neaparat interesati de gen, pentru ca are cateva ingrediente esentiale: contine o poveste despre dorinta impletita cu temerea omului de a cunoaste alte forme de viata din Univers, actiunea este desfasurata usor in fata ochilor cititorilor, ca un papirus delicat, mentinand suspansul la cote inalte, iar personajele principale sunt frumos conturate, astfel incat sa ne devina simpatice si sa le dorim cat mai putine piedici in drumul lor.

Subiectul este unul care atrage atentia inca de la primele pagini: dupa ce pe 11 septembrie 2077, un meteorit distruge Padova, Verona si Venetia, ucide sute de mii de oameni si lasa in urma pagube materiale irecuperabile, omenirea decide sa intreprinda o actiune care sa o fereasca de astfel de dezastre in viitor si anume demareaza proiectul Paza Spatiala. Iar peste 50 de ani, cand in Sistemul Solar (unde Pamantul nu mai e singura planeta populata, ci omenirea s-a extins si pe Mercur, Marte si cativa sateliti) isi face aparitia o misterioasa nava cilindrica de dimensiuni fabuloase, toata lumea vede in sfarsit utilitatea proiectului.

Singura nava aflata suficient de aproape de gigantul cilindric pe care cercetatorii il boteaza Rama este cea a capitanului Norton, un navigator experimentat si un cu un echipaj unit, care ii este extrem de loial. In timp ce savantii de la Uniunea Planetara, care avea sediul pe Luna, incearca sa inteleaga de unde vine si unde se duce colosul cilindric, capitanul si oamenii lui exploreaza strania nava, care parte a fi o intreaga planeta. Desi initial arata aseptica, inghetata si lipsita de viata, treptat isi schimba aspectul si se populeaza cu plante si diverse fiinte bizare, care par sa se creeze conform unor tipare aflate in memoria navei.

DIn pacate, echipajul lui Norton, desi are parte de cateva aventuri, nu reuseste sa descopere chiar toate secretele navei si nici sa-i cunoasca pe creatori (in ideea ca poate, la un moment dat, ar fi fost si ei recreati din tiparele salvate), pentru ca Rama se apropie de Soare, iar caldura devine insuportabila pentru o biata nava pamanteana. Traiectoria navei-planeta insuficient explorate este o surpriza de proportii pentru toata lumea, care avea cu totul alte idei despre ce se va intampla cu ea. Insa, desi lucrurile par sa aiba o incheiere, finalul romanului ne lasa sa intelegem ca de fapt aventura intalnirii cu Rama nu se incheie aici.

“Rendez-vous cu Rama” de Arthur C. Clarke este un roman care trezeste curiozitatea cititorului cu fiecare pagina pe care o intoarce si care infatiseaza cu multa migala contactul omenirii cu o lume necunoscuta, dar deopotriva fascinanta si infricosatoare. Intalnirea naste o serie de probleme morale si politice, ba chiar starneste un conflict intre membrii Uniunii Planetare, care nu se pot pune de acord nici in privinta intentiilor constructorilor navei straine si nici in privinta masurilor care ar trebui luate de catre uniune in scopul apararii personale, facand cu atat mai interesanta desfasurarea actiunii. Iar disparitia navei nu ii lamureste mai mult decat aparitia ei: “Se putea specula la infinit, dar originea si telul ramanilor ramaneau complet necunoscute.”

Ideea unui film inspirat de acest volum, pe care Morgan Freeman si David Fincher intentionau sa-l realizeze inca de la inceputul anilor 2000, inca nu a reusit sa se cristalizeze, ultima data existand discutii in 2010. Se pare ca deocamdata nu au gasit pe nimeni care sa scrie un scenariu suficient de convingator. 🙂 Pana atunci, insa, cartea se gaseste cu un click AICI, la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *