Ion Bulei: “Un Hohenzollern in Romania: Carol I”

Despre Carol I, considerat cel mai important rege al Romaniei, cel care a dat tarii noastre o dinastie, s-au scris si probabil se vor mai scrie multe pagini. Meteor Press a publicat de curand volumul profesorului Ion Bulei, “Un Hohenzollern in Romania: Carol I”, care face o biografie succinta a monarhului si a oamenilor din jurul sau.

“Un Hohenzollern in Romania: Carol I” este o carte care, dupa cum spune chiar autorul ei, defineste o domnie. Cea a lui Carol I, care la 27 de ani a venit sa faca ordine intr-o clasa politica haotica, sa modernizeze Principatele Romane si sa le determine sa inainteze cat mai mult pe drumul progresului tehnic, social si cultural. Regele a avut, insa de luptat, cu mentalitati diferite de ale lui, supusii lui balcanici ddovedindu-se uneori rezistenti la schimbare si incapabili de evolutie. Insa Carol, manat de sentimentul datoriei si de educatia sa bazata pe seriozitate si umanism, a reusit de-a lungul lungilor ani de domnie sa schimbe fata Romaniei si sa-i obtina independenta fata de Imperiul Otoman.

Preocupat de soarta tarii zi si noapte, Carol a lucrat neobosit la imaginea externa a tarii, la dezvoltarea economiei si la cresterea productiilor cultural-stiitifice ale tarii. O persoana sobra, ferma in actiuni, inclinata spre liberalism, modesta cu cheltuielile personale, regele si-a castigat atat simpatii cat si antipatii. Carol s-a straduit mereu sa aiba in jurul lui oameni muncitori, onesti, integri. Printre acestia s-au numarat: Lascar Catargiu, “un om practic si bun cunoscator al realitatilor tarii”, Ion C. Bratianu, om de actiune, “un mare constructor de institutii politice, dar si de parghii economice si sociale”, P.P. Carp, o persoana extrem de inteligenta, cu un talent oratoric extraordinar, D.A Sturdza, un individ foarte cult, extrem de cinstit, “de o recunoscuta onestitate”, Alexandru Lahovari, si el un bun orator, inteligent si educat si extraordinar de competent ca om de stat.

Cititorii pasionati de istoria Romaniei care vor parcurge volumul vor gasi in el detalii despre viata personala a lui Carol I, casnicia cu Elisabeta, moartea unicei fiice, obiceiurile zilnice, despre averea regala, initiativele si realizarile lui interne si externe, despre Constitutia din 1866, relatia cu partidele politice si multe altele. In finalul cartii, autorul a inserat si o serie de fotografii reprezentandu-l pe Carol I de-a lungul anilor, singur sau insotit de familie.

“Carol I a murit la timp, au spus unii dintre contemporanii sai, pentru ca tara nu mai era la unison cu el, si nici el cu tara. Prea devreme, au spus altii. Nu lasi o tara intr-un moment de cumpana fara conducatorii ei cei mai experimentati, dupa 48 de ani de domnie.” Oricare ar fi fost situatia, chiar daca nu a reusit in totalitate sa rezolve probleme specifice unei tari agrare, Carol I va ramane in istorie ca un suveran care a dezvoltat Romania pe plan intern (redresandu-i economia si punand bazele unor institutii moderne) si i-a stabilit si un prestigiu pe plan international, obtinand independenta si ducand o buna politca externa.

Pentru cei interesati, cartea poate fi gasita dupa un click AICI, la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.