Diane Ackerman: “Grădina speranței”

Poetă, eseistă și naturalistă, după cum se definește pe site-ul personal, Diane Ackerman este și autoarea unui volum istoric excelent apărut și la noi în traducere la Editura Meteor Press, “Grădina speranței”. Ecranizată în 2017 sub titlul original, “The Zookeeper’s Wife”, cartea scoate la iveală o poveste mai puțin știută din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Să ajuți evreii aflați sub prigoana nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial era același lucru cu a-ți semna singur condamnarea la moarte. Totuși, oameni curajoși și întreprinzători, a căror umanitate nu ținea cont de diferențele etnice sau religioase, au avut suficientă determinare și exact atâta sânge rece pe cât a fost nevoie pentru a-și pune la dispoziție casa, mâncarea și alte resurse în sprijinul celor aflați în nevoie.

Jan Żabíński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui, Antonina sunt două exemple de astfel de persoane: polonezi creștini care, odată cu invazia nazistă din 1939, au decis să se opună în felul lor regimului totalitar și inuman, încercând să își salveze țara, pe de o parte, și lucrând neîncetat la diverse planuri și acțiuni de salvare a evreilor din ghetoul varșovian. Mari iubitori de animale, soții Żabíński administrau una dintre cele mai frumoase și bine îngrijite Grădini Zoologice din Europa: “A fost prima grădină zoologică poloneză care n-a înghesuit animalele în cuști mici; dimpotrivă, Jan a încercat să adapteze fiecare incintă animalului și, pe cât posibil, să reproducă mediul său de viață din sălbăticie. Grădina zoologică se lăuda de asemenea cu o sursă naturală de apă bună (fântâni arteziene), sisteme complexe de drenare și personal instruit și dedicat”.

Însă, odată cu venirea războiului, cei doi au fost nevoiți să își cedeze majoritatea animalelor în custodia lui Lutz Heck, directorul Grădinii Zoo din Berlin, un individ obsedat de diverse experimente prin care să readucă la viață specii de animale dispărute. Grădina a fost bombardată, însă cuștile rămase și spațiul total a fost folosit de Jan și Antonina în alte scopuri: au păstrat în ele hrană, muniții și chiar oameni. Membru al rezistenței poloneze, Jan și-a asumat multe riscuri atât personal, cât și împreună cu Antonina. În casa lor s-au perindat mereu persoane care, în ochii germanilor, păreau diverși vizitatori (neamuri, prieteni), în schimb mulți dintre ei erau de fapt evrei scoși cu băgare de seamă din ghetoul construit în oraș, ascunși o vreme și apoi ajutați să plece mai departe spre zone rurale, unde să se amestece cu țăranii și să se salveze astfel de probabilitatea deportării și a uciderii, în final.

Fiecare vizită a autorităților pe proprietatea familiei Żabíński era o sursă de panică, însă Antonina, care și-a asumat cu noblețe și bărbăție rolul de stăpână a unei gospodării în perpetuă mișcare, a știut de fiecare dată să îndepărteze orice bănuială cum că pe domeniul lor ar avea loc acte împotriva Germaniei. Jan, fost ofițer în Primul Război Mondial, era un bărbat dârz, ferm și decis, care activa mai mult în afara casei, pregătind rezistența, procurând și distribuind alimente, legând relații cu persoane utile de la paza ghetoului și extrăgând evrei chiar pe sub nasul ofițerilor germani: “Cu totul, în jur de 300 de persoane au trecut prin escala zoo din Varșovia, în drum spre restul vieților lor nomade. Jan a considerat mereu, și a declarat-o public, că adevărata eroină a acestei saga a fost soția lui, Antonina.”

Aventurile riscante ale soților Żabíński, detaliile despre copilăria fiului și mai târziu a fiicei lor, informațiile istorice reale despre persoanele salvate de ei sunt înfățișate de autoarea volumului “Grădina speranței” cu multă atenție și sensibilitate; documentarea a fost una riguroasă și s-a bazat în special pe memoriile scrise de Antonina, pe cărțile lui Jan, pe interviurile oferite de ei după război și pe discuții cu persoane care au fost contemporane cu cei doi, precum fiul lor sau foști membri ai Rezistenței. La finalul cărții există și o serie de fotografii cu familia Żabíński și imagini din Grădina Zoologică.

Volumul “Grădina speranței” de Diane Ackerman a apărut în colecția Istorie a Editurii Meteor Press și poate fi găsit cu un click AICI, unde puteți să și citiți un fragment.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.