Brian Clegg: „Ani-Lumină. Povestea extraordinară a fascinației oamenilor pentru lumină”

Limbajul oamenilor de știință nu este întotdeauna accesibil, așa că nu toată lumea reușește să înțeleagă fenomenele din natură precum mișcarea luminii, electricitatea, magnetismul sau să explice în detaliu ce înseamnă termeni gen hologramă, filtru polarizant sau teleportare.

Uneori, însă, apar autori precum Brian Clegg, care sunt deciși să ne facă pe toți să înțelegem mai bine fenomenele care ne înconjoară. 🙂 Volumul „Ani-Lumină. Povestea extraordinară a fascinației oamenilor pentru lumină”, apărut la Editura Nemira, face o trecere prin ceea ce am putea numi istoria luminii și a minților luminate care s-au ocupat de studiul ei și au venit cu idei revoluționare în ceea ce privește teoria și aplicațiile practice.

Suntem obișnuiți să luăm lumina de-a gata, ca pe ceva firesc. Dimineața ne trezim în lumina naturală. Aprindem un bec și observăm lumina artificială. O cameră de filmat, un laptop, un laser, internetul sunt mecanisme și tehnologii care folosesc lumina, dar pe care le acceptăm ca atare, fără să stăm să ne întrebăm în mod obișnuit cum funcționează sau cine le-a inventat.

Brian Clegg, specialist în fizică experimentală, ia în discuție nu doar aspectele teoretice și rezultatele de laborator, ci ne introduce și în viețile personale, de multe ori într-un stil umoristic, ale celor care și-au dedicat existențele cercetării și invențiilor legate de lumină: Isaac Newton, Albert Einstein, Michael Faraday, Richard Feynman, Thomas Edison și mulți alții. Pentru o mai bună înțelegere, autorul strecoară în volum și câteva desene, precum liniile luminii pentru o particulă care staționează sau schema reflexiei sub un unghi neașteptat prezisă de electrodinamica cuantică.

„Ieșirea din întuneric”, „Motoare de lumină” și „Anatomia luminii” sunt doar câteva dintre capitolele volumului „Ani-Lumină”, la finalul căruia Brian Clegg ne face și o serie de recomandări de lectură, dacă suntem pasionați și interesați să aprofundăm unele dintre informațiile cuprinse în cartea sa. Poate că fizica și mecanica cuantică nu sunt punctele forte ale oricui, însă o lectură de calitate nu dăunează nimănui. 🙂

O privire în urmă, la viața și munca oamenilor extraordinari care au descoperit secretele luminii, ne oferă atât o mai bună înțelegere a luminii, cât și un rol de prim rang în dezvoltarea remarcabilelor noi tehnologii bazate pe lumină, care și-au făcut apariția odată cu intrarea noastră în secolul douăzeci și unu. Tehnologii care au potențialul de a transforma însăși realitatea.

(Brian Clegg)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.