5 septembrie la Concursul Enescu: recital și lansare de aplicație cu premii

Concursul Internațional „George Enescu” se află în plină desfășurare la Ateneul Român și la Sala „George Enescu“ a Universităţii Naţionale de Muzică din București. Pe lângă concursul la care participă 270 de tineri muzicieni, evenimentul cuprinde și o serie de recitaluri susținute de artiști consacrați. Astfel, pe 5 septembrie i-am putut vedea la Ateneu pe violoncelistul londonez Raphael Wallfisch alături de pianistul britanic John York.

Cei doi cântă împreună de peste 35 de ani, ceea ce se traduce într-o înțelegere și o coordonare scenică de excepție, care transformă orice concert al lor într-o încântare. În seara de 5 septembrie, au ales spre interpretare „Alleluia pascha nostrum op. 85”, compus de Kenneth Leighton special pentru Raphael Wallfisch; „Sonata în la minor” din 1894, de Alexander Zemlinsky, pierdută pentru un secol și redescoperită de Wallfisch; „Sonata I pentru violoncel și pian” dedicată lui Raphael Wallfisch de compozitorul Sir James MacMillan și „Sonata în Sol”, versiune pentru violoncel şi pian, aranjament de Ronchini și Wallfisch.

Raphael Wallfisch a concertat de-a lungul timpului alături de orchestre precum London Symphony, Filarmonica din Londra, Philharmonia, BBC Symphony, Orchestra Engleză de Cameră, Hallé, Orchestra Simfonică din Birmingham, Gewandhaus din Leipzig, Berlin Symphony, Westdeutscher Rundfunk, orchestrele filarmonicilor din Los Angeles, Indianapolis, Varșovia și multe altele. John York a predat timp de 33 de ani la Guildhall School of Music and Drama și, timp de 27 de ani, a lucrat cu studenți de top la școala de vară Astona International din Elveția.

Tot pe 5 septembrie, s-a lansat aplicația pentru mobil Jurat Enescu, pentru cei care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației, fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional „George Enescu” și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

Aplicația compară selecția făcută de fiecare utilizator cu cea făcută de juriu. Utilizatorii primesc puncte pentru numărul de candidați aleși pentru etapa următoare dacă aceștia corespund cu cei din lista juriului. Pentru finală, este punctată și ordinea corectă a premiaților. Utilizatorii care primesc cele mai multe puncte vor fi primi diplome de Jurat Ucenic, o invitație la un cocktail cu membrii juriului și bilete în Festivalul George Enescu de anul viitor.

Concursul Internațional „George Enescu” va continua până pe 23 septembrie atât cu recitalurile tinerilor care evoluează în câte trei etape de concurs la violoncel, vioară și pian, cât și cu apariții scenice ale unor muzicieni de elită. Programul următoarelor concerte poate fi consultat AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.