Cinema în Aer Liber continuă și în această săptămână

Cinema în Aer Liber” a ajuns deja la jumătatea proiectului de cinema neconvențional care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan. Iată cu ce filme vă puteți delecta pe acest sfârșit de săptămână!

The Square

7 septembrie – „The Square” (regia Ruben Östlund, câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2017, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2018, câștigător a 6 premii ale Academiei Europene de Film, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, N15), îl aduce în prim-plan pe Christian, un respectat curator al unui muzeu de artă contemporană. Divorțat, dar tată devotat a doi copii, conduce o mașină electrică și sprijină cauze nobile.
Expoziția sa, The Square / Pătratul, este o instalație care invită trecătorii să mediteze la altruism și la responsabilitatea pe care o au ca ființe umane. Uneori, însă, este dificil să trăiești conform propriilor tale principii: răspunsul prostesc al lui Christian la furtul telefonului său îl aruncă într-o serie de situații jenante. Între timp, agenția de PR a muzeului crează o campanie neașteptată pentru The Square. Feedbackul este copleșitor și îl aruncă atât pe Christian, cât și muzeul, într-o criză existențială.

8 septembrie – „Reconstituirea” (regia Lucian Pintilie, N15) spune povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, malițios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral și spiritual, în labirintul bășcăliei, varianta specific românească și degradată a spiritului balcanic.
Sunt de reținut și interpretările de excepție ale actorilor George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ștefan Moisescu – poate cele mai valoroase din întreaga lor carieră cinematografică.

9 septembrie – „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (regia Cătălin Mitulescu, câștigător al Un Certain Regard la Cannes 2006) – București, 1989. Eva, fratele ei mai mic Lalalilu si parinții lor locuiesc intr-un cartier mărginaș al capitalei. Lalalilu are 7 ani si o adora pe Eva. Ea are 17 ani si este pentru prima dată îndrăgostită. Viața Evei se schimbă însă în ziua în care ea și Alexandru sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în fața adunării școlare. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru si, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România. Vor să treacă Dunărea înot. Martor al plecării celor doi, Lalalilu ia decizia vieții lui.

Accesul publicului la acest eveniment este liber.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.