Surprize la Concursul Enescu: 4 muzicieni intră în finala de la violoncel

Concursul Internațional „George Enescu” din acest an a adunat laolaltă o multitudine de tineri muzicieni din toată lumea, intrați în competiție la secțiunile violoncel, vioară, pian și compoziție – aceștia din urmă nu au venit la București, ci au trimis lucrările pentru a fi jurizate. Pentru că nivelul tinerilor este foarte ridicat, la secțiunea de violoncel s-a produs deja o surpriză: juriul a decis să trimită în finala are va avea loc pe 11 septembrie nu trei, ci patru muzicieni.

Stanislas Kim (Franţa – foto), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China) şi Marcel Johannes Kits (Estonia) sunt cei patru tineri artiști care vor cânta în finala de la violoncel pe 11 septembrie, la Ateneul Român.

Stanislas Kim s-a născut pe 24 august 1993 și este absolvent al Conservatorului din Courbevoie. A fost invitat să cânte în multe festivaluri și a câștigat o serie de premii internaționale. În finală, va cânta Cello Concerto în B minor op. 104 de Dvorak.

14 martie 1992 este data la care s-a născut Shizuka Mitsui, student la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Până în prezent a luat premiul I și premiul II la diverse concursuri de violoncel.

Născut pe 30 septembrie 2001, Yibai Chen studiază în prezent la Universitatea de Arte din Berlin. Anul acesta a fost premiat la ediția a XI-a a Concursului Internațional de Violoncel „Lutoslawski” din Varșovia.

Marcel Johannes Kits (2 mai 1995) este student tot la Universitatea de Arte din Berlin, a concertat ca solist cu numeroase orchestre și este laureat al Concursurilor Internaționale „Dombrovsky” și „Johannes Brahms”.

Pe 8 septembrie au intrat în concurs și primii participanți la secțiunea de vioară, care au concurat la Sala „George Enescu” din cadrul Universității Naționale de Muzică București. Deși unii dintrei ei nu au decât 17 ani, cu toții s-au dovedit foarte bine pregătiți în abordarea bucăților muzicale. Lăsând la o parte talentul evident al tuturor, fiecare concurent a reușit să dea stări diferite celor din sală, unii alegând partituri tonice și alerte, pe care le-au cântat cu efervescență sau cu furie, alții s-au aplecat mai mult asupra unor bucăți melancolice, triste, pe care le-au interpretat cu calm și delicatețe. Tinerii au fost acompaniați pe alocuri de către Ioana Ilie, Amalia Pop și Yu Nitahara.

Săptămâna aceasta continuă concursul la secțiunea vioară, iar vineri, pe 14 septembrie, vor intra în competiție participanții de la secțiunea pian. Tot pe 14 septembrie, la ora 19:00, va avea loc la Ateneul Român un recital susținut de Salvatore Accardo (vioară) și Laura Manzini (pian). Cei doi vor interpreta: Sonata pentru vioară şi pian în sol major KV 30 (Mozart), Sonatina pentru pian şi vioară în sol minor op. 137 nr. 3 (Schubert), Sonata a II-a pentru pian și vioară în fa minor op. 6 (Enescu) și Introducere şi rondo capriccioso (Saint-Saëns).
Programul complet al evenimentelor poate fi consultat AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.