Ce se întâmplă când iei „Șase lecții de dans în șase săptămâni”

Te poți împrieteni cu cineva în șase săptămâni? Dar dacă persoana cu care interacționezi în aceste șase săptămâni ba îți spune adevărul, ba te minte, ba ți se adresează civilizat, ba îți vorbește ca pe maidan, ba pare că se deschide, ba se închide complet în ea?

Spectacolul „Șase lecții de dans în șase săptămâni”, regizat de Lavinia Jemna Oltenau, vă va oferi răspunsurile necesare.

Lily Harrison (Victoria Cociaș) și Michael Minetti (George Constantinescu) sunt două persoane cum nu se poate mai diferite: ea e văduva înstărită a unui preot baptist, el un amărât profesor de dans care trage cu dinții de joburi. Lecțiile de dans pe care Michael i le oferă lui Lily la domiciliul acesteia sunt pretextul pentru discuții aprinse, în contradictoriu, în care cei doi, fiecare cu prejudecățile lui, se iau peste picior și se blamează. Prin intermediul acestor certuri, însă, ies uneori la iveală secrete bine păzite și adevăruri dureroase din trecutul fiecăruia dintre ei. Și așa, printre bătălii verbale, cei doi ajung să se apropie și să facă unul pentru altul gesturi de prietenie reală și să se sprijine în situații de viață mai puțin plăcute.

Lecția piesei este aceea că toți suntem mai mult decât părem la prima vedere. Avem vulnerabilități, pe care încercăm să le ferim de ochii celor mulți și pe care le expunem rar. Uneori, în încercarea de a le ascunde cât mai bine, îi mințim pe cei care încearcă să se apropie, îi atacăm verbal și îi rănim. Fiecare om poartă o mască pentru majoritatea persoanelor întâlnite, pe care nu o îndepărtează decât atunci când știe că poate fi el însuși, cu anumite persoane și în anumite contexte. Iar prejudecățile pe care le avem uneori fără să medităm prea mult, etichetele pe care le lipim pe ceilalți după o analiză sumară sau inexistentă reprezintă o piedică în a descoperi ființele reale din spatele măștilor. E nevoie de curaj atât pentru a ne dezvălui pe noi, cât și pentru a primi dezvăluirile altora, dar abia atunci putem spune că am stabilit o relație veritabilă de apropiere – camaraderie, prietenie, dragoste.

Coregrafia spectacolului este semnată de Mihai Petre – pentru că, nu v-am spus, titlul nu este doar în teorie, ci personajele chiar au momente de dans autentic, în care instructorul Minetti face pentru doamna Harrison și scurte introduceri în istoria stilurilor respective (swing, tango, dans modern etc).

Spectacolul „Șase lecții de dans în șase săptămâni” a avut premiera pe 2 noiembrie, iar următoarele reprezentații sunt programate pe 15 și 22 noiembrie, ora 19:15, la Teatrul de Artă București.

https://www.facebook.com/TeatruldeArtaBucuresti/videos/297316420887430/?t=8

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.