Kat Howard: „Umbra magiei”

Am primit săptămâna trecută de la Nemira un volum care face parte din noul proiect editorial intitulat Armada, un imprint dedicat literaturii science fiction, fantasy și thriller. Deși titlul – „Umbra magiei” – m-a făcut să mă gândesc în primul moment că e o carte pentru cititori foarte tineri, m-am lămurit rapid că e o carte pentru toată lumea. Toată lumea peste 15 ani, să spunem, având în vedere unele pasaje. 🙂

Cine n-ar vrea în viața lui puțină magie? Să te îmbraci pocnind din degete, să ții la distanță persoanele care vor să-ți facă rău, să devii invizibil pe stradă? Numai că Lumea Nevăzută, în care trăiesc magicienii dintr-un New York al zilelor noastre, are o serie de reguli aspre și fiecare act de magie se plătește într-un fel. Nu oricine poate fi magician și nu oricine poate fi liderul Caselor magice. La un anumit interval, există o competiție care stabilește noul conducător, iar în această competiție, duelurile sunt pe viață și (mai ales) pe moarte. Pentru că, la fel ca în orice acțiune serioasă pe care o întreprindem în viață, e nevoie și de sacrificii. După cum foarte precis conchide unul dintre personaje, „întotdeauna există o cale. Singura limită este cât sunt dispuși oamenii să sacrifice pentru a obține ceea ce-și doresc.”

Sydney este o tânără cu puteri magice extraordinare, care, însă, nu face parte din nicio Casă dintre cele intrate în competiție. Ea a fost abandonată pe când era bebeluș și a crescut în Casa Umbrelor, un fel de școală-închisoare de magie de unde aproape nimeni nu reușește să iasă viu. Motivul e unul cât se poate de sumbru: cei care sunt închiși acolo sunt deposedați de magie și torturați zi de zi pentru a plăti datoriile… dar nu ale lor, ci ale celor care i-au sacrificat. Însă fata, cu prețul multor răni fizice și psihice, a reușit să iasă vie și acum, angajată de una dintre Casele combatante în Turnantă, încearcă să își ducă la capăt un plan mult mai glorios decât acela de a câștiga competiția. Lupte crâncene, trădări, secrete uluitoare scoase la iveală, crime, renunțări, fărâme de afecțiune și multe vrăji aruncate fac din acest volum unul pe care nu-ți vine să-l lași deoparte până nu-l termini.

Kat Howard, autoarea volumului „Umbra magiei”, este o povestitoare excelentă, prinzând atenția cititorului încă de la primele pagini, atât prin subiect, cât și prin scriitură. Personajele sunt excelent creionate, și cele bune și cele rele, ca în orice confruntare, Sydney, Laurent, Grey și ceilalți lăsând impresia unor ființe cu consistență, pe care ai putea să le întâlnești oricând pe stradă. Dialogurile sunt construite natural, nu de puține ori cu un umor subtil, de bun-gust, iar scenele de luptă între magicieni sunt de o frumusețe ireală. Pe scurt, romanul reprezintă o lectură proaspătă, vie, încântătoare.

„Umbra magiei” de Kat Howard și alte volume din seria Armada pot fi găsite AICI.

Share