George Arion: „Trimisul special”

Scriitorii contemporani români sunt, strict conform părerii mele de cititor, de mai multe feluri: mediocri, decenți, buni și foarte buni. Pe George Arion l-am plasat în categoria „foarte buni” încă de la primul roman pe care i l-am citit. Au urmat altele și altele, atât dintre cele mai vechi, cât și dintre cele mai recente și de fiecare dată am rămas cu sentimentul că avem printre noi un scriitor de excepție, pe care să-l recomandăm cu încredere oricărui iubitor de lectură. Pentru că atunci când vezi o carte pe coperta căreia e trecut numele lui George Arion, știi sigur că te așteaptă o lectură fascinantă.

Nu m-am îndoit, deci, că „Trimisul special”, volum apărut la Crime Scene Press și lansat la Târgul Gaudeamus cel abia încheiat, mă va conecta la o lume excelent construită, cu personaje realist creionate și cu povești de viață genuine. Pentru că George Arion are acest talent minunat de a te introduce în acțiune și de a te face părtaș la evenimente. Fiecare frază a narațiunii te face să vezi exact scena imaginată de autor, fiecare propoziție construiește în mintea ta o imagine limpede a ceea ce se întâmplă în poveste. Și în acest volum, ca în toate cărțile lui George Arion, nu ești doar un cititor care stă în fotoliul de acasă cu o carte în mână și un ceai alături, ci aproape că devii și tu un personaj.

În „Trimisul special”, simți că mergi pe același drum cu Sebastian Dron, un tânăr investigator din București care încearcă să elucideze o serie de crime din Iașul (sau Iașiul, căci lingviștii nu s-au pus de acord) secolului al XIX-lea. Ești alături de el încă de la călătoria cu trenul pe ruta București-Iași, când te pomenești solidar cu disconfortul lui, creat de neplăcerea de a sta lângă trei călători limbuți. Îl însoțești în expedițiile sale prin oraș, alături de Ivan, misteriosul și hâtrul său birjar, în urma cărora încearcă să pună cap la cap informațiile pentru a putea intra în mintea criminalului. Te deplasezi alături de Sebastian la întâlnirile cu diverse autorități și cu oameni din popor, și îi simți neputința de a nu reuși să descâlcească intrigile țesute într-un oraș de provincie unde fiecare are un interes, nu întotdeauna curat. Autorul te invită chiar și în camera de hotel a tânărului investigator, unde te transformi în martorul mut al nevrozelor sale, declanșate atât de încercările prezentului cât și de umbrele trecutului său parțial idilic, parțial cutremurător. Prezentul, însă, e cel care îi dă cea mai mare bătaie de cap și îl face să se simtă ca într-o mlaștină din care nu poate ieși.

Se blestemă că venise într-un oraș pe care nu-l înțelegea și care-l obosea, unde toate se petreceau anapoda – șapte dealuri cu străzi care porneau când te așteptai mai puțin și se afundau când ți-era lumea mai dragă, fără nume și numere, grădini care ascundeau case luxoase sau niște maghernițe, prefecți de poliție care puneau bețe în roate propriilor anchete, muscali care nu erau muscali, doamne din lumea bună care cădeau la așternut cu bărbați abia cunoscuți, ucigași care se pricepeau la chirurgie, nebuni scăpați din ospiciu, călugări cerșetori apărători ai asasinilor… Urbea asta în care toate erau cu sus-n jos se căpătuise și cu un trimis special, o hahaleră cu ifose de mare criminalist, un alt travestit printre atâția alți travestiți. Iașii în carnaval? Ba bine că nu! Nimeni nu era ceea ce pretindea că este, fiecare încerca să-l păcălească pe celălalt, minciuna era la ea acasă… Fals, fals, fals… Totul era fals.

Pe de altă parte, George Arion te duce și în intimitatea criminalului. Îi cunoști copilăria traumatizantă, împărțită între o mamă abuzivă și un tată dedicat, ești cu el atunci când trăiește îngrozitorul moment care îi va schimba viața din temelii și îl urmezi apoi, pas cu pas, în devenirea sa monstruoasă. Știi cine este și cum acționează, ce rotițe se învârt în mintea lui, ce îl face să ia deciziile pe care le ia. Și dacă ești foarte atent, vei observa că între el și investigator – deși sunt oameni diferiți, cu vieți diferite – există o serie de similitudini stranii.

„Trimisul special” e o carte polițistă pe care o citești pe nerăsuflate. E și un buildungsroman al celui care a devenit unul dintre cei mai discutați criminali din istorie, o alternativă literară la povestea vieții celui despre care, în realitate, nu s-a aflat nimic, niciodată. E un volum grandios scris, consistent din toate punctele de vedere, ca toate cele ale lui George Arion. Cartea poate fi găsită pe site-ul editurii, cu un click AICI, unde puteți citi și câteva detalii despre autor.

Share