Teodora Matei și Lucian Dragoș Bogdan: ”Un străin în regatul Assert”

Pentru mine, o carte e bună dacă mă face să simt că e un produs dens și autentic: adică dacă are și o poveste interesantă, e și scrisă cu talent, nu ca o compunere de clasa a treia, și dacă, citind, pot să mă scufund în lectură așa de mult încât să uit unde mă aflu. Să mă trezesc că am amorțit stând în aceeași poziție în timp ce o citesc. Să mă facă să mă scutur de râs sau să mă întristeze sau să mă bucure sau să îmi aducă, pur și simplu, un sentiment de… plenitudine, de „am cartea asta în mână, n-am nevoie de nimic altceva în acest moment”.

„Un străin în regatul Assert” este, da, o astfel de carte. N-am să pricep probabil niciodată cum două persoane, căci volumul are doi autori, pot să lucreze împreună și să alcătuiască un roman unitar. Înțeleg să utilizezi împreună cu cineva de la muncă un program de prezentare și fiecare să le vorbească celor prezenți despre partea lucrată de el, dar un roman mi se pare un cu totul alt produs, cu o coeziune mult mai dificil de obținut. Nu și pentru Teodora Matei și Lucian Dragoș Bogdan, se pare, care sunt deja la a patra carte scrisă la patru mâini.

După trilogia de succes „Omul-fluture”, a venit rândul ca aceiași doi autori să se înhame împreună la un alt proiect: „Un străin în regatul Assert”. Numai când vezi titlul și coperta pe care tronează un soi de dirijabil, care are într-o parte un… turn cu ceas, începi să bănuiești că povestea e una pe care abia aștepți să o începi. Ce să vă spun ca să nu arunc cu prea multe spoilere?

În primul rând, cred că e o carte pentru aproape oricine, de la cele mai tinere vârste, cu cele mai diverse preferințe literare, atâta vreme cât omul n-are nimic împotriva basmelor condimentate cu ceva SF, a mașinăriilor croite cu tehnologii care folosesc aburul, a poveștilor cu regi, ursitoare și oameni din popor, a salvării lumii de la un dezastru iminent și a unui strop de magie. Mi-a plăcut enorm scena din deschidere, care m-a dus cu gândul, nu știu exact de ce, la o Pragă de acum câteva secole. Dar nu cred că a fost vreun capitol care să nu-mi placă, pentru că totul s-a legat foarte frumos de la început la final.

Personajele centrale ale cărții sunt trei fete născute în familii din diverse pături ale societății din regatul Assert, care au puteri deosebite, pe care și le reunesc când se apropie de intrarea în adolescență: sunt ursitoare, adică nu doar că alină femeile care nasc, dar, la naștere, le și urează copiilor diverse lucruri de bine, care se împlinesc întocmai. După ce o ajută pe însăși regină să-l aducă pe lume pe moștenitorul tronului (care crește într-o zi cât alții într-o lună, remember Făt-Frumos?), viețile lor devin și mai interesante. Mai ales că vor lua parte și la un război, pentru că liniștea regatului e serios amenințată. Cele trei au firi cum nu se poate mai diferite, ceea ce, pe de o parte, le ajută să se completeze în munca lor, dar pe de alta nu le scutește de conflicte interne. Sunt niște personaje care plac și de care te atașezi, urmărindu-le în aventurile lor neînchipuite. Străinul venit în Assert este cel care le deslușește anumite taine ale puterii lor și tot el este cel care schimbă, de fapt, fața regatului, manevrându-i abil pe cei cu putere de decizie.

Autorii ne conduc la curtea regelui, în birourile oamenilor de știință (apropo, la un momemt dat apare în scenă și un Golem, ca să știți că în roman au fost exploatate mai multe mituri), în casele negustorilor, în zonele sărăcăcioase sau pe plutele țiganilor, în atelierele meșterilor care fac arme pentru război, în mijlocul unor întâmplări obișnuite sau ieșite din comun care au loc în aer, pe apă sau pe uscat și nu ne lasă nicio clipă să ne plictisim, pentru că suntem și noi acolo, cumva. Poate printre popoarele ale căror denumiri apar de-a lungul narațiunii o să recunoașteți vreunele – și sigur o să știți cine sunt cei din Olahia, unde se întâlnesc oameni „cu grai dulce, ospitalieri, dar prea repede delăsători”. 🙂

Vă recomand, deci, cu tot dragul, această carte: are un subiect atrăgător, e scrisă excelent și lectura ei o să vă dea o stare de bine. Volumul „Un străin în regatul Assert” poate fi găsit cu un click AICI, la preț redus.

Share