„Papillon”, povestea unei evadări

În 1969, Henri Charrière a publicat romanul „Papillon”, care a avut un succes imens. Cartea, care a fost vândută ca autobiografică, relatează presupusele aventuri ale autorului, a cărui poreclă era „Papillon” (Fluture), după ce a fost condamnat pe nedrept pentru crimă la închisoare pe viață.

Nu se știe cât din povestea din carte este reală și cât fictivă, însă ce e sigur e că Charrière a fost într-adevăr condamnat în Franța, în 1931, pentru o crimă pe care nu a comis-o, și trimis în colonia penală din Guiana Franceză, de unde ulterior a evadat. În inchisoare a fost prieten cu Louis Dega, un bancher condamnat pentru falsuri și fraudă, cei doi ajutându-se reciproc de-a lungul detenției.

Cartea a fost ecranizată prima dată în 1973. În 2017, a apărut o nouă ecranizare, în regia lui Michael Noer, bazată atât pe carte, cât și pe filmul respectiv. Pelicula din 2017, care a avut premiera pe ecranele din România la începutul acestui weekend, îi are în distribuție pe Charlie Hunnam, în rolul lui Papillon și pe Rami Malek, care l-a interpretat pe Louis Dega.

Când e vorba de filme realizate după cărți, miza nu este ca povestea să surprindă, căci sunt șanse mari ca cinefilii să fi citit cartea și să știe despre ce e vorba. Mai degrabă e vorba de cât de bine poate filmul să transfere în imagini întâmplările din text și cât de bine pot actorii să dea viața personajelor de pe hârtie. Povestea ne conduce prin aventurile din închisoare ale lui Papillon, un fel de Monte Cristo căruia nimic nu reușește să-i înfrângă spiritul, fie că e vorba de mâncarea proastă, munca inumană, mizeria generală sau răutatea celorlalți.

Charlie Hunnam ne arată un Papillon demn, ferm, decis să supraviețuiască și să evadeze, indiferent la cei care îi spuneau că șansele sunt minime. De altfel, aceasta e ideea centrală a filmului: supraviețuirea. Dacă o persoană e hotărâtă până în străfundurile ființei să scape cu viață în ciuda lipsurilor și a dificultăților întâmpinate și să-și regăsească libertatea, va găsi până la urmă o soluție. Pentru Papillon, un tip înalt și zdravăn, capabil să se apere singur, soluția e să se apropie de bancherul Dega, care avea asupra lui mulți bani, bine ascunși, dar nu și un fizic suficient de puternic pentru a și-i apăra. Așa că Papi îi propune delicatului bancher un schimb: să-l țină în viață, ferit de agresorii din închisoare, în schimbul unei sume de bani care să-l ajute cu planurile de evadare. Și așa se leagă între cei doi o prietenie de durată. În timp ce Dega încearcă să nu iasă în evidență, Papi nu ratează nicio șansă de a evada, ceea ce îi aduce două condamnări la carceră și, în cele din urmă, exilul pe Insula Diavolului. Dar gândul unei evadări care să-i și reușească nu-l părăsește niciodată.

Rami Malek face din Louis Dega un individ speriat, retras, dar cu o eleganță și o fragilitate care cuceresc, un individ ingenuu, care speră o bună bucată de vreme că soția rămasă în Franța va obține un apel la tribunal și îl va scoate din închisoare. Când speranțele i se spulberă, faptul că e un om conciliant și se exprimă cu talent îl ajută de-a lungul anilor lungi petrecuți în detenție, și, în plus, știe că se poate baza pe Papillon dacă e să se gândească la cum ar fi să fie liber din nou. „Este o carte pe care am iubit-o încă din copilărie şi îmi amintesc de momentele în care am vizionat filmul alături de familia mea, aşa că m-a atras imediat ideea unei reecranizări a acestei poveşti”, a spus Rami Malek, actorul concluzionând că provocarea cea mai mare a fost aceea de a aduce unicitate unui rol celebru în interpretarea lui Dustin Hoffman în 1973.

Filmul „Papillon”, distribuit la noi de Vertical Entertainment, rulează din 18 ianuarie în cinematografele din București și din țară.

Share