„Copiii libertății”: alegerile și curajul tinerilor lituanieni

Documentarul „Copiii Libertății” a rulat în prezența realizatorului Ruxandra Țuchel, pe 30 ianuarie, la Institutul Goethe din Capitală, unde s-a deschis și expoziția de fotografie cu același nume realizată de fotograful Silviu Alexandru Andrei.

Povestea realizării filmului „Copiii libertății” își are originea în proiectul FREIRAUM//Sfera Libertății, început acum doi ani prin colaborarea a 38 de Goethe-Institute din Europa care, prin aderarea la proiect, decideau să investigheze cum stau orașele europene la capitolul libertate. Bucureștiul a încercat să afle „dacă libertatea tinerilor din Lituania este limitată de prejudecăți, atitudini sociale și stereotipuri prestabilite.”

Realizatoarea documentarului a intervievat o serie de liceeni lituanieni, dar și câțiva profesori de istorie și de limbi străine, în încercarea de a creiona un portret al libertății tinerilor de azi în comparație cu a celor din deceniile trecute. În prezent, tinerii lituanieni cred în ideea de libertate a opiniilor și a alegerilor personale, iar părinții sunt mai degrabă ghizi, nicidecum persoane care să le impună viziunea lor. Deși adolescenții resimt oarecum presiunea societății de a se îndrepta spre anumite domenii, unde ar avea joburi mai bine plătite, aleg să facă ceea ce consideră că se pliază pe abilitățile lor.

Unii dintre tinerii surprinși de ochiul camerei sunt foarte curajoși și deciși, știu exact pe ce drum vor să meargă mai departe la facultate și în ce domeniu le-ar plăcea să lucreze, în timp ce alții încă ezită. Ceea ce au în comun, însă, este faptul că, deși vor să studieze în afara țării (Marea Britanie, Germania, SUA), să cunoască lumea, să se dezvolte profesional și personal, toți vor să se întoarcă în Lituania la un moment dat și să-și construiască o viață în țara natală.

Mentalitatea tinerilor născuți după 1990 pare să fie influențată de forța părinților și a bunicilor. Aceștia, deși au trăit în perioada de ocupație sovietică, nazistă și din nou sovietică, în care s-a încercat asimilarea lituanienilor ca națiune, au ținut să-și păstreze tradițiile, să nu-și uite limba și să nu-și îngroape specificul cultural. Iar acest spirit patriotic s-a transmis cumva către generația tânără. De altfel, Lituania a fost prima dintre fostele republici sovietice care și-a declarat independența, pe data de 11 martie 1990.

Expoziția de fotografie poate fi vizitată până pe 8 februarie, de luni până vineri, în intervalul orar 16:00–20:00 și sâmbăta între 10:00 și 17:00.

Share