„În libertate”, despre polițiști corupți și deținuți nevinovați

Comedia de acțiune „În libertate/En liberté!” (Franța, 2018), regizată de Pierre Salvadori, va intra în cinematografele din România pe 29 martie.

Deși criticii din Franța zic că dacă vezi „În libertate” o să te tăvălești de râs, mie nu mi s-a părut că e o comedie pe care s-o vezi cu lacrimi în ochi. Mă rog, cu excepția jafului dinspre final, când jefuitorul atacă magazinul îmbrăcat din cap până în picioare în latex și purtând niște coarne formidabile – atunci da, chiar îți dau lacrimile de râs. 🙂 Dar în rest, ești mai degrabă contrariat și te amuzi de nonsensul situațiilor prezentate.

Yvonne Santi (Adèle Haenel), văduvă de polițist-erou și ea însăși locotenent la o circă de poliție de pe Riviera franceză, încearcă să se mențină pe linia de plutire după moartea acestuia. În fiecare seară îi spune fiului ei povești din misiunile lui Jean, soțul decedat, petrecute în casele traficanților de droguri, pentru a-l face pe cel mic să-și amintească mereu cu drag de curajosul său tată.

Când, după o descindere a poliției la un bordel sado-maso, Yvonne află că soțul ei era în realitate un polițist corupt, implicat în tot felul de mârșăvii, viața ei se schimbă radical. Începe un soi de aventură cu nașul copilului, care oricum o iubea în secret, și se apropie de Antoine (Pio Marmaï), un fost deținut, închis pe nedrept din cauza lui Jean. În încercarea de a se revanșa cumva pentru răul produs de soțul ei, Yvonne îl încurajează pe Antoine să comită tot felul de infracțiuni (iar la unele participă și ea), spunându-i că e dreptul lui să trăiască așa cum își dorește.

Comicul filmului „În libertate” nu te lovește direct, cum ziceam, nu te face să te prăpădești de râs; este unul mai degrabă diafan, nu pe gustul oricui, și vine, cred eu, din absurdul multor întâmplări prin care trec Antoine și Yvonne sau Antoine și soția lui, Agnès (Audrey Tautou), din felul în care camera urmează personajul și din coloana sonoră asociată anumitor scene. Nu e un film care să te atingă emoțional sau care să te consume, ca spectator. E mai degrabă o peliculă menită să înfățișeze situații grave (alienarea unei persoane închisă pe nedrept, adevărul înfățișat unui copil despre tatăl său) într-o formă de parodie, cu imagini și reacții exagerate, așa încât să nu te simți afectat.

„În libertate”, distribuit de Independența Film, va avea premiera în cinematografele de la noi vineri, 29 martie.

Share