Lucian Dragoș Bogdan: „Fata cu rochii înflorate”

Amatorii (sau mai bine zis amatoarele) de lecturi având în centru iubiri cu termenul de garanție depășit sau sosite când nimeni nu se mai aștepta și relații mai mult sau mai puțin fericite care se înnoadă și se deznoadă de-a lungul narațiunii sunt invitați respectuos să citească volumul „Fata cu rochii înflorate” de Lucian Dragoș Bogdan.

Când eram mai tânără, adoram cărțile în care găseam povești de iubire, fie ea posibilă ori imposibilă, trăită sau doar dorită, le simțeam ca și cum mi s-ar fi întâmplat mie, mă implicam în viața personajelor și mă durea sufletul când dădeam ultima pagină. Not anymore, cum ar zice bunica. 🙂 Gusturile de lectură se modifică de-a lungul vieții, însă, chiar dacă nu-ți (mai) place un anumit gen, nu înseamnă că nu poți să-ți dai seama dacă o carte e bună și să nu recunoști valoarea ei pentru un public din care tu nu (mai) faci parte.

Talentul cu adevărat special al lui Lucian Dragoș Bogdan se vede în volumele sale SF, unde vine cu perspective unice și cu o scriere exemplară. Puțini autori de SF de la noi scriu atât de frumos și creează lumi atât de spectaculoase precum Lucian. Și asta o spune un om care n-a crescut cu acest gen, ci i-a prins gustul târziu, la maturitate și care a avut mereu lecturi diverse. Și da, acest om care sunt eu, dacă citește 10 cărți în 3 genuri scrise de aceeași persoană, își dă seama în care dintre genuri scânteiază genialitatea scriitorului.

Însă, fiind o persoană cultă, un bun observator și analist al realității și un om trecut prin viață, Lucian e capabil să scrie satisfăcător (ba chiar extraordinar, ar zice unii, unele) și în alte genuri și pentru alte tipuri de cititori. În romanele de dragoste, cum e și „Fata cu rochii înflorate”, mie personal îmi place că are grijă să nu o dea în siropuri nedigerabile, ci își construiește poveștile pe terenuri solide, udate cu realități crunte.

Gisela, o polițistă etnică germană se îndrăgostește de Hussein, un refugiat sirian, trecând peste prejudecățile personale și deschizându-și mintea în fața evidențelor. Martin, un bărbat muribund la vârsta a doua se îndrăgostește de Anna, o tânără refugiată din Polonia (de fapt, nu chiar de acolo, dar de asta vă lămuriți voi când citiți cartea), aflând ce e iubirea adevărată când nu mai spera la așa ceva. Helga, soția lui Martin, e într-o relație semisecretă cu Rainer, un bărbat care o face să înțeleagă ce înseamnă să țină cineva la tine cu adevărat și să fie alături de tine în orice situație. Kirsten o iubește de ani întregi pe prietena ei Elsa, dar viața le aruncă în brațe tot felul de nenorociri pe care nimeni n-ar trebui să le trăiască vreodată.

Toate aceste relații se desfășoară pe fundalul social al unui oraș din Germania contemporană, inundat de refugiați sirieni, care trezesc fie compasiunea, fie lipsa de înțelegere în cetățeni. Citind, aproape că recunoști titluri de știri și ți se derulează în minte clipuri de pe YouTube, pentru că fiecare întâmplare e inspirată de fapte care exact așa s-au petrecut în realitate: primirea refugiaților în Europa, condițiile de găzduire, neîncrederea cu care au fost priviți de anumite persoane sau agresivitatea cu care i-au întâmpinat grupările extremiste și unele atacuri mediatice nejustificate, generate de prejudecăți.

Cu ce ar rămâne un cititor care ar pune mâna pe „Fata cu rochii înflorate” cândva în viitor? Cu o poveste care închide în ea nu doar relații de iubire, indiferență sau ură, atent creionate, ci și momente de istorie necosmetizată, în care oamenii își arată antitetic atât fețele subumane, cât și inimile larg deschise.

Volumul „Fata cu rochii înflorate” de Lucian Dragoș Bogdan se găsește la preț redus pe site-ul Editurii Tritonic.

Share