Festivalul Namaste India călătorește în șase orașe

Festivalul “Namaste India” aduce la Cluj-Napoca, Oradea, Bistrița, Iași, București și Constanța un spectacol de muzică clasică și dans clasic prezentat de șase artiști din India în perioada 28 mai – 4 iunie 2019.

În cadrul festivalului „Namaste India”, ediția 2019, publicul este invitat să vadă un dans Mohiniyattam, din regiunea Kerala, interpretat de una dintre cele mai de seamă reprezentante ale acestui stil, Dr. Neena Prasad, dansatoare multi-premiată, cu o formare academică riguroasă, în completarea celei artistice. Programul de dans va fi prezentat cu acompaniament muzical la vioară, mridangam și voce. După un master în literatura engleză, Neena Prasad a urmat un doctorat la Universitatea Rabindra Bharati din Calcutta cu o teză despre conceptele Lasya şi Tandava în dansurile clasice din sudul Indiei. A obţinut apoi o bursă postdoctorală la Universitatea Surry din Marea Britanie, dar şi multe alte burse din partea guvernului indian. În 2002, a primit titlul de Best Dancer of the year din partea Academiei de Muzică din Madras, iar în 2007 a fost premiată cu Kerala Sangeeth Natak Academy Award, dar şi Kerala Kalamandalam Award.

Spectacolul va fi deschis cu un recital prezentat de artiștii Bhaskar Das la bansuri (flaut din bambus) și Amit Mishra la tabla. În mitologia indiană, flautul este un instrument cu proprietăți magice, a cărui muzică fermecătoare încântă ființele vii. Astfel, puterea muzicii și a dansului de a înălța sufletul și de a captiva simțurile va constitui tema centrală a spectacolului, promițând o experiență artistică deosebită pentru public.

Născut în oraşul Allahabad, Bhaskar şi-a început călătoria în lumea muzicii la vârsta de trei ani, tatăl său fiind primul său maestru. Bursier național și deținătorul unei diplome de masterat de la Universitatea din Varanasi, Bhaskar a primit îndrumare și de la Pt. Udhai Mazumdar, compozitor și interpret la tabla, discipol al renumitului muzician Pt. Ravi Shankar.
Născut în străvechiul oraş Varanasi, într-o familie recunoscută pentru generații la rând de artişti, Amit Mishra l-a avut drept Guru pe tatăl său încă de la o vârstă fragedă. După ce a început să se dedice complet instrumentului tabla, a fost inspirat şi de bunicul său matern, dar şi de al doilea Guru al său, Pt. Sharda Sahai, un descendent direct al celui care a înfiinţat stilul Banaras Gharana de a cânta la tabla.

Biletele pentru festivalul „Namaste India” se găsesc în rețelele EVENTBOOK și EVENTIM.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.namasteindia.ro.

Ediția a XI-a a festivalului „Namaste India” este un eveniment organizat sub egida Ambasadei Indiei la București și cu sprijinul Consiliului Indian pentru Relații Culturale.

Share