„Misterele Bucureștiului” se dezvăluie între 7 și 9 iunie

Prima ediție a festivalului „Misterele Bucureștiului” va avea loc în perioada 7 – 9 iunie 2019, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din Capitală.

Festivalul „Misterele Bucureștiului” s-a inspirat din modelul festivalului lyonez „Quais du polar”, dedicat literaturii polițiste, însă a extins conceptul inițial, oferind publicului, alături de un târg de carte, și mese rotunde cu participarea unor autori și editori români și francezi (printre care editurile Crime Scene Press, Tritonic și Trei), lansări, sesiuni de autografe, filme și un mini-festival de piese polițiste, realizat în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români și Teatrul Coquette.

„Misterele Bucureștiului”: fragmente din program

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 7 iunie, ora 15:30, la Sala „Perpessicius” a MMNLR. Printre evenimentele zilei se numără, la ora 16:00, masa rotundă cu titlul „Noul „noir” și dinamica identității europene”, moderată de Ioan Cristescu, la care vor fi invitați Dominique Jeannerod, Caius Dobrescu și Paul Cernat și, la ora 19:00, spectacolul de teatru „Fata Morgana” (2018, 1h 45min) de Dumitru Solomon, cu Carol Ionescu, Blanca Doba, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Alin Florea/Sorin Miron, Alexandru Pavel, Corina Moise, Monica Odagiu/Daria Pentelie, George Costin și Andrei Huțuleac.

Din programul zilei de sâmbătă, 8 iunie, amintim, la ora 11:00, masa rotundă „Editeur de Polar à nos jours – Franța și Romania”, moderată de Bogdan Hrib, care îi va avea ca invitați pe Alexandru Arion, Jean-Pierre Balzan, Hélène Fischbach și Magda Mărculescu și, la ora 16:00, masa rotundă și prezentarea de carte „Polar à la francaise”, unde se va discuta despre volumele ”Le gamin des ordures” de Julie Ewa, Editura Albin Michel, 2019, „Block 46” de Johana Gustawsson, trad. Claudia Dionise, Editura Tritonic, 2019, „Înghețat” de Bernard Minier, trad. Diana-Alina Ene, Editura Trei, 2019 și „Spânzuratul” de la Conakry de Jean-Christophe Rufin, trad. Horia Nicola Ursu, Editura Crime Scene Press. Invitați la acest eveniment moderat de Dominique Jeannerod vor fi Julie Ewa, Johana Gustawsson, Bernard Minier și Jean-Christophe Rufin. De asemenea, la ora 18:00 va avea loc evenimentul „Proiect la 4 mâini”, când se va lansa volumul „Femeia din portbagaj” de Jacky Schwartzmann & Lucian-Dragoș Bogdan. Invitați vor fi Lucian Dragoș Bogdan (co-autor al romanului), Lucia Verona (traducătoare a romanului în limba română), Jean-Pierre Balzan (editor al romanului în Franța) și Bogdan Hrib (editor al romanului în România și traducător al romanului în limba română).

Duminică, 9 iunie, pe lângă mesele rotunde, cei prezenți vor putea vedea la ora 19:00 spectacolul de teatru „Moștenirea” (2016) de Lucia Verona, în regia lui Ingrid Bonța, cu Olga Delia Mateescu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu rezervare la relatiipublice@mnlr.ro.

Programul complet al festivalului „Misterele Bucureștiului” poate fi consultat AICI. Evenimentele se vor desfășura în limba română și în limba franceză și toate intervențiile vor fi traduse consecutiv. Intrarea este liberă.

Festivalul este organizat de MNLR în cadrul Sezonului România-Feanța 2019, în parteneriat cu Quais du Polar din Lyon, Institutul Francez din România și Teatrul Dramaturgilor Români.

Share