Johana Gustawsson: „Block 46”

Autoarea franceză Johana Gustawsson a scris romanul „Block 46” ca un volum polițist cu rădăcini în Holocaust, pornind de la o istorie de familie.

Johana Gustawsson a început să se gândească la conceperea romanului „Block 46” în momentul în care a descoperit niște pagini scrise de bunicul ei, erou național, din perioada în care a trăit deportat în fostul lagăr de concentrare Buchenwald. Luni de documentări minuțioase printre documentele oficiale despre Holocaust au dus la crearea bazei de la care urma să pornească această carte, peste care autoarea a suprapus cu talent o anchetă polițienească a unor crime sinistre petrecute în Anglia și în Suedia.

„Block 46”, un thriller inteligent și ispititor

Cititorii pasionați de romane polițiste cu intrigi bine dezvoltate și criminali ingenioși vor găsi în „Block 46” o lectură atrăgătoare, însă la fel de bine pot beneficia de pe urma cărții și cei care apreciază istoria și inserarea ei în romane de ficțiune. Acțiunea cărții merge o vreme pe două planuri distincte. Pe de o parte, în trecut, avem povestea studentului german Erich Ebner, care începe în 1944 în lagărul de concentrare Buchenwald, unde vede și trăiește pe pielea lui ororile regimului nazist. Pe de altă parte, în prezent, avem un individ misterios (sau poate doi?) care lasă în urmă o serie de crime odioase, cărora forțele combinate ale poliției din Marea Britanie și din Suedia încearcă să le dea de capăt. Situația este așa de încurcată încât în anchetarea cazurilor sunt implicate și experimentata agentă super specială Emily Roy, și scriitoarea Alexis Castells, apropiată a uneia dintre victime, care participă și ele la cercetări – în timp ce încearcă să-și rezolve și problemele personale. Treptat, cele două planuri ajung să se împletească, iar viețile anchetatorilor să fie și ele puse în pericol.

Deși la începutul cărții ești puțin confuz, pentru că nu-ți este clar de ce un capitol se desfășoară în 1944, altul în 2013, altul în 2014, unul în Germania, unul în Anglia și altul în Suedia, și cum vor ajunge toate acestea să se întâlnească, pe măsură ce înaintezi în lectură, lucrurile se limpezesc și încep să ți se așeze în minte. Johana construiește acțiunea cu mână sigură, deși nu-ți dă voie să pătrunzi foarte mult nici în mintea anchetatorilor și nici în a criminalului (sau criminalilor?): dacă la un moment ai impresia că ești cu un pas înaintea poliției și ai rezolvat cazurile, vei fi pus cât de curând la locul tău, pentru că situația reală se va dovedi cu totul alta decât în scenariul tău. Ceea ce te va face să spui, da, Johana știe să se joace cu mintea cititorului și să-l conducă acolo unde vrea ea, după care să-i servească o surpriză – poate chiar două – care să-l dea pe spate. 🙂

„Block 46” de Johana Gustawsson are 328 de pagini, dar nu veți ști când le-ați citit, pentru că, după fiecare capitol, o să vreți să mergeți mai departe, și mai departe, implicându-vă curioși în anchetă și sperând ca „băieții buni” să aibă succes, dar și amintindu-vă cu o strângere de inimă de tot ce ați citit legat de victimele Holocaustului, de suferințele îndurate de ele și de monstruozitatea unor ființe pe care îți vine greu să le numești oameni. Volumul, primul din seria Emily Roy și Alexis Castells, a apărut la Editura Tritonic și poate fi comandat de AICI, la preț redus.

Share