Concert românesc în deschiderea festivalului EUROPALIA

România este țară invitată de onoare la cea de-a 27-a ediție a EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă.

SoNoRo a fost ales să deschidă Festivalul EUROPALIA pentru că este cel mai cunoscut festival de muzică de cameră din România, având parteneriate cu cei mai prestigioși artiști ai lumii. Pentru că, de 14 ani, SoNoRo „a știut să-și apropie publicul meloman, și nu numai, în cele mai nonconformiste, creative și inovative moduri”, după cum afirmă Ligia Marin (ICR), coordonatorul proiectului.

„Programul muzical al proiectului „Romanian Rhapsody” a fost ales ținând cont de mai multe considerente: să reprezinte România, în primul rând, muzical și spiritual, iar acest lucru nu se putea face mai bine decât prin Rapsodia Nr. 1 a lui George Enescu, într-un aranjament special realizat de Thomas Wally pentru Ensemble Raro, ansamblul rezident al Festivalului Sonoro. Apoi, prin acest concert, ne-am dorit să creăm o legătură între expoziția Constantin Brâncuși și deschiderea oficială a Festivalului EUROPALIA. Sursa de inspirație a fost atelierul lui Brâncuși din Paris și celebrele serate informale pe care le organiza acolo, serate la care participau mari și extraordinari artiști ai vremii. Eric Satie, nelipsitul invitat al acestor serate, îi va reprezenta pe aceștia prin renumitele Trois Gnossiennes pentru violoncel și pian. Prin repertoriul pe care îl vom interpreta sperăm să reînviem acea atmosferă efervescentă din atelierul marelui artist român.Vom mai interpreta, de asemenea, și Nocturna „Ville d’Avrayen” a lui Enescu, o miniatură pentru cvartet cu pian, plină de farmec și mister. Din program nu vor lipsi celebrele dansuri populare românești pentru vioară și pian ale lui Béla Bartók, astfel reușind să aducem laolată esența spiritului românesc, de la rădăcinile pline de vitalitate ale folclorului, până la rafinamentul sofisticat al compozițiilor marelui muzician George Enescu, care, de asemenea, și-a găsit inspirația în folclorul românesc, iar prin geniul său a reușit să-l distileze și să-l transforme în câteva dintre capodoperele muzicii clasice universale”, afirmă Răzvan Popovici, inițiatorul proiectului SoNoRo și al festivalului cu același nume.

EUROPALIA este o manifestare culturală de mare amploare, organizată sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Festivalul cuprinde evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Share