George Arion: „Pe ce picior dansați?”

O carte subțire cu un conținut dens, bună de luat pe plajă într-un weekend, „Pe ce picior dansați?” de George Arion a apărut anul acesta la Crime Scene Press.

George Arion a scris foarte mult de-a lungul timpului, fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. Volumul „Pe ce picior dansați?” cuprinde practic o mostră (de fapt, două) din universul creat de autor în jurul personajului Andrei Mladin, jurnalist cu acte în regulă – și detectiv pentru că nu se poate abține. 🙂 Dacă l-ați întâlnit pe George Arion, veți recunoaște în el o parte din felul de a fi al personajului său, cu care, după cum a mărturisit într-un interviu, chiar se aseamănă în bună măsură. Întrebat ce trăsături i-a împrumutat personajului său, pe lângă profesia de jurnalist, George Arion a răspuns: „Înfățișare, mod de exprimare, tabieturi, dragostea pentru cultură, pasiunea pentru baschet și sexul frumos… Mă rog, nu chiar în ordinea asta… Împletirea hazului cu gravitatea… Nici mie și nici lui nu ne plac grosolănia, vulgaritatea, minciuna, nedreptățile din jurul nostru… Avem multe puncte comune, dar nu ne suprapunem perfect. Uneori mă amuz și îmi spun că sunt o copie mai puțin izbutită a eroului meu”.

„Pe ce picior dansați?”, două microromane într-unul

M-am întâlnit prima oară cu personajul Andrei Mladin în 2011, citind proaspăt lansatul, pe atunci, roman „Fortăreața nebunilor”, după care, în același an, mi-a ajuns în mână volumul „Detectiv fără voie”, care conține integrala scrierilor despre Andrei Mladin de până în 2009. Am apreciat construcția personajului, reacțiile lui la întâmplările dramatice prin care trecea de multe ori, precum și curiozitatea și umorul de care era dominat și m-am regăsit în pasiunea lui pentru meditațiile în singurătate și pentru diverse expresii ale culturii.

Editura Crime Scene Press a ales să grupeze în volumul „Pe ce picior dansați?” două microromane din seria Andrei Mladin: unul fiind cel care dă titlul cărții, iar celălalt, „Misterul din fotografie”. După ce citiți, o să vedeți de ce sunt publicate împreună și care este legătura dintre ele. 🙂 În primul, jurnalistul nu se poate bucura de concediu, pentru că fiul unui profesor de muzică decedat cu mulți ani în urmă îl roagă să investigheze presupusa sinucidere a tatălui său. Inițial, Andrei nu e convins că vrea să se implice, dar misterul care plutește în jurul decesului și dorința de a descoperi adevărul îl afundă treptat într-o poveste care se încurcă din ce în ce mai tare. În al doilea, acțiunea se mută într-un oraș fictiv, unde personajul este ziaristul An Dray, care, după ce colegul său de la ziar este ucis sub ochii lui, se pomenește transformat într-un magnet pentru crime, atacuri și insinuări ale poliției. Cu armele sale cele mai de preț (pentru că o armă reală oricum nu are), zeflemeaua și un curaj la marginea inconștienței, An Dray răscolește o poveste periculoasă, cu ramificații în trecut, în care este implicată inclusiv cea mai influentă personalitate a orașului.

Pentru amatorii de romane cu detectivi (fie ei și fără armă sau licență), „Pe ce picior dansați?” reprezintă o lectură antrenantă, satisfăcătoare și care nici nu răpește prea mult timp. Mai multe detalii despre acest volum aflați de pe site-ul Crime Scene Press, cu un click AICI, de unde cartea poate fi și cumpărată.

Share