Dezbatere si lectura: „De la vest la est, de la est la vest. (Di)Viziuni poetice ale similarității după 1989”

Al treilea eveniment din seria de proiecte dedicate sfârșitului Cortinei de Fier și împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului se va desfășura pe 4 decembrie la Goethe-Institut.

Autorii români Adela Greceanu, Andra Rotaru, Saviana Stănescu, Teodor Duna și Răzvan Țupa ne relatează, în cadrul evenimentului „De la vest la est, de la est la vest. (Di)Viziuni poetice ale similarității după 1989”, despre experiențele personale. Discuția va fi moderată de Nona Rapotan și urmată de o lectură a poeziilor selectate.

Adela Greceanu (născută în 1975) este scriitoare şi jurnalistă la Radio România Cultural. A debutat în 1997 cu volumul de poezie „Titlul volumului meu, care mă preocupă atît de mult…”, Editura Eminescu, pentru care a obținut Marele Premiu „Cristian Popescu” și Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Sibiu. A publicat mai multe volume, care au fost si traduse in germană, engleză, suedeză etc. și a câştigat în 2018 cu povestirea „Dar dacă” prima ediţie a Premiului Boccace acordat unei povestiri româneşti de către asociația franceză “Tu connais la nouvelle?“.

Andra Rotaru (1980) a publicat câteva cărți și a inițiat colaborări crossmedia – poezie și coregrafie (performanceul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa), poezie & ficțiune & video (documentarul All Together, realizat în perioada rezidenței The International Writing Program, 2014, la Universitatea din Iowa), fotografie (Photo-letter pairing, care a implicat comunitatea din Iowa și scriitorii IWP).

Saviana Stănescu este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, obținând premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play (Waxing West, la Teatrul La MaMa) sau includerea în Indie Theatre Hall of Fame. Piesele sale au fost prezentate pe scena americană și internațională.

Teodor Dună (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti si publicat mai multe volume în țară și în străinătate. De asemenea, in 2017 a luat Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru literatură si Premiul Cartea anului 2017 la Gala premiilor APLER.

Razvan Ţupa (1975) a publicat primul volum, „fetiș”, în 2001, distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum pe care a condus-o ca redactor-șef din 2005 până în 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor-şef al revistei Cuvântul. A conceptut 145 de întâlniri Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională.

„De la vest la est, de la est la vest. (Di)Viziuni poetice ale similarității după 1989” va avea loc pe 4 decembrie, ora 18:00, în Pavilion 32 din Calea Dorobanți, nr. 32. Evenimentul va fi deschis de Susanne Teichmann, directoarea Departamentului de Informații și Bibliotecă din cadrul Goethe-Institut București.

Share