Documentarul „Timebox”, regizat de Nora Agapi, are premiera pe 6 decembrie

Documentarul „Timebox”, regizat de Nora Agapi, va avea premiera pe 6 decembrie, ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco, în prezența regizoarei și a producătoarei, Monica Lăzurean Gorgan.

Filmările făcute de Ioan Matei Agapi în orașul Iași, de-a lungul a 40 de ani, reprezintă acum cea mai mare arhivă personală din România filmată pe peliculă, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și multe imagini cu familia Agapi, rezultând peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990. Regizoarea Nora Agapi, care a filmat timp de patru ani pentru documentar, a mărturisit că iniţial a intenţionat să facă un film-portret despre tatăl ei, folosindu-se de arhiva lui, „ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spații nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neașteptată.”

„Timebox” a luat premiul pentru Cel mai bun film Documentar în competiția Between the Seas de la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jihlava. La TIFF 2019 a primit o mențiune specială din partea juriului, iar la Dokufest IDFF, în Kosovo, a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun film (în competiția Balkan Dox).

Programul proiecțiilor din București și din țară poate fi consultat AICI.

Share