17-19 ianuarie: filme bune la Oscar Weekend!

Vrei să vezi o serie de filme bune, care au pus ochii pe premiile Academiei? Săptămâna viitoare, la Elvire Popesco, șase proiecții te așteaptă la Oscar Weekend!

Oscar Weekend aduce anul acesta șase dintre cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”, care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film.

În weekendul 17-19 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, propunerile Ungariei și Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franței și Rusiei și proiecții ale filmelor din Coreea de Sud și Spania.

Programul Oscar Weekend 2020

Vineri, 17 ianuarie
18:00 Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, Spania
20:30 Atlantics, de Mati Diop, Senegal

„Unele amintiri sunt prevestiri” spune eroina filmului Atlantics, lungmetrajul de debut al regizoarei franco-senegaleze Mati Diop, cu care a câștigat la Cannes Marele Premiu (Grand Prix). Mati Diop vine din zona actoriei, iar „Atlantics” este dezvoltat dintr-un scurt documentar pe care regizoarea l-a realizat acum 10 ani, fiind primul film regizat de o femeie de culoare care a intrat în competiția de la Cannes. Jay Weissberg scrie pentru Variety că filmul e „romantic și melancolic, în parte comentariu social și poveste cu fantome, care evocă pierderea și solidaritatea feminină”. Filmul spune povestea Adei, 17 ani, îndrăgostită de Souleiman, un tânăr muncitor în construcții, care însă a fost promisă unui alt bărbat. Într-o noapte, Souleiman părăsește țara pe mare, în speranța unui viitor mai bun. Câteva zile mai târziu, un foc distruge nunta Adei și o atmosferă misterioasă începe să se răspândească. Ada nu știe că Souleiman s-a întors…

Sâmbătă, 18 ianuarie
17:30 Parasite, de Bong Joon-ho, Coreea de Sud
20:30 Les Misérables, de Ladj Ly, Franța

La finalul lui 2019, distribuitorul francez Le Pacte anunța peste 1,6 milioane de spectatori la debutul lui Ladj Ly, „Les Misérables”, în contextul protestelor din Franța și din multe alte țări ale lumii împotriva autorităților, întărind actualitatea subiectului și necesitatea povestirii acestuia. „Les Misérables” a fost recompensat cu premiul pentru regie la Cannes (alături de brazilianul Bacurau) și ales ulterior să reprezinte Franța la Oscarul pentru film străin. „Cartierul este platoul meu de filmare”, a afirmat regizorul Ladj Ly cu ocazia premierei filmului în România, în toamna anului trecut la Les Films de Cannes à Bucarest. Influențat de filme americane ca „Menace to Society”, „New Jack City” și „Boyz n the Hood” și de regizorii Spike Lee și Martin Scorsese, francezul a început să filmeze de unul singur, încă de la 17 ani, filme scurte în Montfermeil, orașul unde Victor Hugo a plasat acțiunea romanului Les Misérables și unde este filmat și debutul său de lungmetraj cu același nume. Filmul va intra în cinematografe pe 24 ianuarie, distribuit de Independența Film.

Duminică, 19 ianuarie
17:30 Those Who Remained, de Barnabás Tóth, Ungaria
20:00 Beanpole, de Kantemir Balagov, Rusia

Prețul unui bilet este de 15 lei pentru biletele achiziționate până pe 16 ianuarie și 20 lei pentru biletele achiziționate în timpul evenimentului (17-19 ianuarie 2020). Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop în parteneriat cu Institutul Francez din București.

Share