Directoarea ARTmania, premiată la European Festival Awards. Care sunt primele trupe anunțate

Codruța Vulcu, directoarea ARTmania și președinta AROC (Asociația Română a organizatorilor de concerte și evenimente culturale), a primit „The Award for Excellence and Passion” la European Festival Awards. ARTmania va avea loc în perioada 24-25 iulie 2020, în Piața Mare a cetății medievale a Sibiului.

Amon Amarth, Clutch, Cult of Luna, My Dying Bride, Myrkur și The Vintage Caravan fac parte din primul val de confirmări la cea de-a 15-a ediție ARTmania Festival.

Amon Amarth (SE) poartă stindardul metal de peste 25 de ani, animați de aceeași inspirație și forță care i-a ajutat să iasă din necunoscutul începuturilor din Tumba (orașul natal din Suedia) în lumina scenei internaționale și să se transforme într-una dintre cele mai apreciate trupe metal din întreagă lume, maeștri moderni ai muzicii heavy metal și oaspeți obișnuiți ai celor mai importante festivaluri de profil.

Cei 4 membri fondatori ai trupei Clutch au început să împingă tot mai mult granițele rock-ului încă din liceu, din momentul în care s-au cunoscut. Apărută pe scena muzicală în 1991 în Maryland (SUA), formația a cochetat inițial cu nume precum „Glut Grip” sau „Moral Minority” înainte să decidă să continue cu „Clutch”. Navigând prin abordări ale unor genuri diferite, trupa a fost catalogată adeseori ca fiind hard rock, blues rock, southern stoner rock sau alternative metal de către publicații și fani, însă membrii Clutch consideră că nu sunt altceva decât chintesența unei trupe rock americane.

Înființată în 1998, din rămășițele trupei hardcore punk Eclipse, Cult of Luna a câștigat aprecierea scenei underground de la primele albume „Cult of Luna” (2001) și „The Beyond” (2003), pentru ca „Salvation” (2004) să fie materialul care le va asigura ascensiunea în industria muzicală internațională, acensiune consolidată și de următorul album, „Somewhere Along the Highway” (2006). De-a lungul carierei, stilul trupei a trecut de la abordările doom metal ale începuturilor către un post-metal, temele exprimate în melodiile lor incluzând dezgustul față de partidele aflate la putere, propagandă, controlul statului asupra individului și diminuarea libertății individuale prin supraveghere sau teme spirituale precum cele regăsite în „Salvation”.

Formația britanică My Dying Bride, prezentă de aproape 30 de ani în peisajul muzical internațional, este una dintre trupele care au popularizat genurile gothic metal și death doom metal în rândul publicului, alături de Paradise Lost și de Anathema, la cele trei trupe făcându-se, de altfel, referire ca la „Peaceville Three” întrucât toate se aflau la acea vreme în portofoliul aceluiași label.

Myrkur, termen care se traduce prin „întuneric” în islandeză, este numele proiectului muzical de black-metal și alter ego-ului artistei și fotomodelului danez Amalie Bruun. Născut din tenebrele scandinave, Myrkur combină intensitatea brută a energiei masculine cu tonalitățile black metal și cu muzicalitatea sofisticată și delicată pe alocuri a vocilor feminine.

După ce a făcut senzație încă de la prima apariție live în 2012, la Eistnaflug festival, formația The Vintage Caravan a strâns în portofoliu un număr impresionant de concerte în cadrul unor turnee europene alături de nume precum Blues Pills, Europe, Grand Magus sau Orchid și a urcat pe scena unora dintre cele mai cunoscute festivaluri de profil, precum Roskilde (unde au fost deja prezenți de două ori), Wacken Open Air (unde au cântat de 2 ori), Hellfest, Rock Werchter, Summer Breeze (pe care l-au vizitat deja de 2 ori), Graspop (cu 2 apariții la activ) sau Ramblin’ Man Fair, pentru a menționa doar câteva dintre ele.

Abonamentele pentru ediția aniversară a Festivalului ARTmania s-au pus deja în vânzare pe website-ul oficial artmaniafestival.ro.

Share