Ce mai citim în autobuz? (V)

În episodul 5 al serialului „Ce mai citim în autobuz?”, vă prezint încă trei cărți sub 300 de pagini ușor de citit pe drum, două de beletristică și una de istorie.

Roxana Mihalcea – „Naufragiat” (Editura All)

Structurat în trei părți – Omul care aduce vântul, Pierdut în cuvinte, Femeia fără aripi -, volumul este alcătuit din povești de viață, fragmente de gânduri, sentimente despicate în trei, sclipiri din copilărie și radiografii de relații interumane. Practic, nimic din ceea ce este omenesc nu scapă de la a fi analizat, interpretat și povestit de autoare, care își umple paginile cu amintiri, regrete, dorințe, temeri, succese, eșecuri și reveniri. Scriitura volumului Naufragiat de Roxana Mihalcea este una simplistă, bazându-se pe filosofii de toată ziua (un soi de compuneri de clasa a șaptea, părerea mea). Ar putea fi un jurnal, ar putea fi pagini de blog adunate într-o carte, dar fără a excela la capitolul literaturizare, fără a captiva prea tare (de fapt, pe mine nu m-a captivat deloc, dar hei, eu sunt un cititor vârtsnic și greu de impresionat, nu mă regăsesc în publicul țintă), fără a avea acea sclipire a scriitorilor cu adevărat înzestrați. Pentru amatorii de lecturi ușurele, de trecut vremea, poate fi o alegere rezonabilă.

Ion Bulei – „Ultimul rege al României Mari: Carol al II-lea” (Editura Meteor Press)

Cititorii interesați de istoria României și de membrii casei regale, precum și cei care acum se familiarizează cu istoria acestor meleaguri și a oamenilor care au construit-o, vor găsi în acest volum un portret realist al regelui Carol al II-lea, așa cum apare el în diferite cărți, documente istorice și în corespondențele celor care l-au cunoscut și au interacționat cu el. Figură istorică extrem de controversată, Carol al II-lea se înfățișează cititorului cu bune și cu rele, pentru că autorul prezintă atât calitățile politice și personale ale regelui, cât și viciile sale și acțiunile nepotrivite sau deciziile eronate pe care le-a luat de-a lungul timpului, norocul, dar și ghinionul care l-au urmărit. La finalul cărții Ultimul rege al României Mari: Carol al II-lea, istoricul Ion Bulei a inserat și câteva fotografii cu Carol al II-lea, punctând atât momente din copilăria acestuia, cât și de la maturitate.

Andra Samson – „Kaleidosckop” (Editura Tritonic)

Volumul Kaleidoskop. Cinci lentile-povestiri de Andra Samson este o minibijuterie fantasmagorică, cu ramificații într-un București interbelic și postbelic, amintind de proza fantastică a lui Mircea Eliade (sau, cel puțin, pe mine la el m-a dus gândul încă de la primele pagini). Deși vă spun sincer că n-am reușit să înțeleg chiar tot ce se întâmplă în aceste scurte povești interconectate, merită să puneți volumul pe lista cu „cărți de citit”. Mi-a plăcut foarte mult sentimentul dat de lectura în sine, de această atmosferă retro-fantasy, apăsătoare și plină de incertitudini a cărții creată de autoare. Doi frați gemeni, o femeie enigmatică și răpitor de frumoasă care face salturi în timp și spațiu, ceasuri care merg invers, colete misterioase și întâlniri inexplicabile, toate acestea și multe altele vă așteaptă în povestea Andrei Samson – care, de altfel, a luat și Premiul de Proză la concursul național Rețeaua Literară.

Share