Povestiri din Edinburgh: bilateralism și diplomație teatrală în timpul Războiului Rece

Cercetătoarea Viviana Iacob, afiliată Institutului de Studii Teatrale de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München, va susține o conferință joi, 30 ianuarie 2020, de la ora 19:00, la Rezidența BRD Scena9 (str. Caragiale, nr. 32).

Ea vine cu o temă care explorează contextul prezențelor românești în cadrul Festivalului de la Edinburgh, care a reprezentat totodată rampa de lansare a evenimentului Romanian Art Today, organizat de Richard Demarco în 1971, propunând publicului „Povestiri din Edinburgh: bilateralism și diplomație teatrală în timpul Războiului Rece”.

Accesul publicului la conferință este liber, iar evenimentul se va derula în limba română.

„Schimburile culturale româno-britanice din timpul Războiului Rece ne arată că, după 1955, cele două comunități teatrale ajunseseră să se cunoască destul de bine. Această cunoaștere reciprocă depășea nivelul turneelor făcute de marile companii sau cel al vizitelor de lucru ale unor experți recunoscuți la nivel internațional. La mijlocul anilor 1970, cele două culturi teatrale erau legate printr-o rețea transnațională de instituții și persoane și de un public numeros de ambele părți ale Cortinei de Fier. Festivalul de la Edinburgh este parte integrantă a acestei rețele. Prezentarea se va concentra asupra proceselor, politicilor și abordărilor care au construit programul de schimburi teatrale dintre Marea Britanie și România comunistă în timpul Războiului Rece, pentru a încadra evenimente, precum participarea României la Festivalul de la Edinburgh din 1971, în aria mai largă a mobilității caracteristice culturii teatrale a Războiului Rece.” (Viviana Iacob)

Conferința este asociată expoziției „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”, care mai poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă al României până pe data de 2 februarie 2020.

Share