„Acasă: wohin?”, un proiect artistic amplu pe tema migrației

Goethe-Institut București împreună cu publicațiile DoR, Școala9 și Teleleu anunță proiectul „Acasă: wohin?”, o expoziție de fotografie care explorează viețile românilor din Germania.

În contextul expoziției „Acasă: wohin?”, care va putea fi vizitată în perioada 5-21 februarie, vor avea loc mai multe dezbateri despre migrație, integrare prin sport și educație, sustenabilitate.

Documentarea pentru expoziție a pornit în 2019 de la câteva întrebări: de ce emigrează un român în Germania, de ce îl dă pe familiarul „ACASĂ” la schimb cu un „ACASĂ” nou început, necunoscut și cu siguranță diferit. Mai mulți jurnaliști au plecat pe urmele românilor din Berlin, Köln, Lüneburg, Frankfurt și München pentru a descoperi dacă ideea de acasă rămâne undeva adânc pierdută în imaginarul emigrantului sau dacă acesta poate identifica elemente concrete care îl fac să retrăiască și de la depărtare mirosul și senzația de ACASĂ.

În urma documentării în Germania făcută de echipele DOR, Școala 9 și Teleleu, a rezultat o expoziție cu fotografii realizate de Cătălin Georgescu și Cosmin Bumbuț. Imaginile din expoziție prezintă viața cotidiană a unor familii de români din Berlin, Köln, Lüneburg, Frankfurt și München, care activează în domenii diverse, de la educație și artă, la medicină și sport. Poveștile lor sunt diverse, pentru că domeniilor lor de activitate sunt diferite, însă sunt fascinante legăturile pe care cei din diaspora încă le au cu România și cu familiile lăsate în urmă.

Vernisajul expoziției „Acasă: wohin?” va avea loc pe 5 februarie, la ora 19:00.
Programul de vizitare în perioada 6-21 februarie este urnătorul: Lu-Vi 16:00-20:00; Sâ 11:00-17:00.

Share