Ce mai citim în autobuz? (VI)

În episodul al șaselea al serialului „Ce mai citim în autobuz?”, vă prezint încă trei cărți sub 300 de pagini, ușor de citit pe drum, două pentru adulți și una pentru copii.

Ragnar Jónasson – „Orb în noapte” (Crime Scene Press)

Anu trecut, cam tot pe vremea asta, vă spuneam impresiile mele despre un alt roman al islandezului Ragnar Jónasson „Orb în zăpadă”. Aceea era prima carte a seriei Dark Iceland, iar „Orb în noapte” continuă această serie a aventurilor tânărului polițist Ari Thór Arason. Strămutat din capitală în Siglufjörður, Ari Thór pare de-acum stabilit în acest un orășel nordic înghețat și pașnic, s-a căsătorit cu iubita lui și au un copil mic, care le oferă bucurii noi, dar și nopți nedormite și tensiuni.

Când șeful tânărului este împușcat de aproape lângă o casă părăsită, orășelul în care niciodată nu se întâmplă nimic intră în fierbere. Dacă până și un polițist poate fi ucis cu sânge rece, atunci la ce să se aștepte ceilalți locuitori? Se pare că noua cale de acces dinspre orașele mari nu are doar avantaje, ci vine și cu riscul de a crește rata infracțiunilor. Ari Thór se confruntă nu doar cu o investigație încâlcită, care trece și prin biroul noului primar și prin trecutul tulbure al viceprimarului, ci și cu probleme personale, pe care, însă, se ferește să le abordeze direct. Iar când acestea îl lovesc în față, consecințele vor fi dezastruoase.

„Orb în noapte” de Ragnar Jónasson poate fi găsit pe site-ul editurii Crime Scene Press, la preț redus.

K.M. Peyton – „Domeniul Flambards” (Meteor Press)

Deși „Domeniul Flambards” este o carte pentru copii și tineri, am citit-o cu drag, încercând să mă pun în pielea publicului-țintă. Apărută în original în 1967, cartea este prima parte a unei serii având-o în centru pe Christina Parsons, o fată orfană crescută de mătușile și unchii ei. Acest prim volum (a cărui acțiune se întinde din 1908 până în 1912 și are loc în Anglia rurală) începe povestea Christinei de la vârsta de 12 ani, când este trimisă la țară, pentru a locui cu unchiul Russell, rămas văduv, și cu cei doi fii ai lui, Mark și Will. Unchiul, incapabil să se deplaseze în urma unui accident, e interesat mai mult de cai și de ogari decât de oameni, casa e neîngrijită, puținii servitori abia fac față, însă grajdurile strălucesc în lux.

Inițial o fetiță timidă de la oraș, care este neplăcut surprinsă de cruzimea unchiului și a vărului Mark, precum și de discuțiile lor interminabile despre cai, Christina se apropie de Will și de băiatul de la grajduri, Dick. Deși este îndurerată de conflictele veșnice între bătrân și copiii lui și de purtarea grosolană a acestuia față de servitori, de lipsa de afecțiune din acea casă și de nesiguranța propriului viitor, Christina învață să iubească ferma și caii. În cele din urmă, însă, odată cu aproapierea Primul Război Mondial și a trecerii de la copilărie spre maturitate, Christina va trebui să aleagă dacă primește ceea ce au stabilit deja alții că i se cuvine sau dacă va accepta bucuria și povara propriilor decizii.

Volumul „Domeniul Flambards” de K.M. Peyton poate fi găsit pe site-ul editurii Meteor Press, la preț redus.

Daniel Timariu – „Tenebre. Miercuri” (Editura Tritonic)

Daniel Timariu, autor român din Timișoara, câștigător al multor premii literare autohtone și europene, a lansat cu câteva luni în urmă romanul „Tenebre. Miercuri”, al treilea din seria Tenebre. În acest volum „urban-fantasy”, detectivul Alex Anghel și câinele Qiqirn (care, de fapt, este mult mai mult decât un câine, fiind capabil să ia zeci de forme) încearcă să dezlege misterul propus de Miercuri, reprezentant al Asociației Miercurienilor din Banat.

Ajutați sau împiedicați de diverse creaturi mai mult sau mai puțin magice (deși, unele dintre ele sunt de-a dreptul de coșmar), ei caută Moneda Echilibrului, care datează din vremea zeilor: „O față este pentru Lumea Oamenilor, o alta pentru entitățile Lumii Tenebrelor. O față ține realitatea, așa cum o văd oamenii, iar o alta ține imaginația. Pe una mișună ingineri și savanți, pe alta vraci și poeți.”

Pentru cititorii pasionați de basme întâmplate în lumea reală, cu oameni, demoni, știme, vrăjitoare, spiriduși și tot felul de creaturi fantastice, de aventuri magice greu de închipuit (și digerat), „Tenebre. Miercuri” de Daniel Timariu poate fi o lectură numai bună. Volumul se găsește pe site-ul editurii Tritonic, la preț redus.

Share