Expoziție de fotografie documentară: „Realități posibile”

Centrul de Fotografie Documentară vernisează a patra expoziție anuală CdFD joi, 5 martie, ora 18:30, la REZIDENȚA BRD SCENA9, din Str. I. L. Caragiale, nr. 32, București.

„REALITĂȚI POSIBILE”, a patra expoziție anuală CdFD prezintă realități posibile văzute de fotografii Ioana Cîrlig, Petruț Călinescu, Maria Guțu, Mihai Șovăială și Bogdan Tutuneanu.

Proiectul Ioanei Cârlig, „Crivina Blues”, documentează locul în care s-a construit fosta termocentrală Crivina, unde regimul comunist și-a propus să producă energie din șisturi bituminoase – niște roci sedimentare cu o putere calorică scăzută. Era parte a ambiției soților Ceaușescu de a transforma România într-o țară independentă energetic. Pentru a pune în practică proiectul s-a decis la mijlocul anilor ’70 ca un munte să fie retezat, mii de oameni să fie mobilizați din toată țara pentru a ridica și porni colosul industrial, o conductă de gaz să fie trasă de la Reșița, 45 de kilometri, prin munte, apa să fie adusă la 500 de metri înălțime. Proiectul a costat peste un miliard de dolari. Producția de energie a început în 1984, iar termocentrala a funcționat, cu lungi întreruperi, fără succes, până în 1988.

Proiectul „La garaje”, realizat de Petruț Călinescu se referă la zecile de mii de garaje care au fost construite în capitala republicii Moldova, Chișinău, în timpul comunismului. În anii tranziției, multe altele construite ilegal li s-au alăturat. Astăzi, puține dintre ele sunt simple adăposturi pentru mașini. Construite în grupuri compacte, de la câteva zeci până la câteva sute sau, în câteva cazuri, chiar mii, garajele și-au depășit condiția de bază pentru care au fost construite și au început să fie modelate după nevoile fiecăruia: se pun murături, se depozitează diverse lucruri în funcție de anotimp, se face vin (în unele cazuri cu struguri crescuți pe garaj), se țin petreceri de zile de naștere și multe altele.

Mai multe informații găsiți pe site-ul www.cdfd.ro.

Share